hirdetés

Az EU ismét kiakadt. Azonnal vissza kell vonni a magyar határzárat, mert nem felel meg az alapszerződésnek, azaz megunt olajat öntöttünk a tűzre.

 

A döntés miatt két EU-biztos levelet írt a magyar kormánynak. A határokon bevezetett korlátozó intézkedések mindenkire egyformán vonatkoznak, nem lehet megkülönböztetést alkalmazni.

Mint arról mi is hírt adtunk, a magyar kormány piros, I. zónának jelölte be a világ össze országát. Azaz egyikbe sem javasolják az utazást. Akik pedig a határon kívülről érkeznek hozzánk, azoknak két hét karantént kell vállalniuk, vagy két itthon elvégzett teszttel szabadulhatnak. Ez alól bizonyos esetekben – pl. sportolók, üzletemberek, indokolt családi esemény – adnak felmentést.

A pénteki bejelentés után a szabály szeptember 1-én lépett életbe. Ám előző nap még a kormány engedélyezte, hogy a visegrádi országok – Csehország, Szlovákia és Lengyelország – mentesüljön a szigorú rendelkezés alól. Az onnan beutazóktól elfogadják a belépés előtt, saját országukban készített tesztet is.

Az EU hétfőn reagált a döntésre, közölték, hogy az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen. A bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

A döntés miatt két EU-biztos levelet írt a magyar kormánynak. Erről az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszéltek kedden – írja a eurologus.eu.

( Turi )