hirdetés

Számos civil esett áldozatul az elmúlt 24 óra alatt Kelet-Ukrajnában a „terrorellenes” erők és a szeparatisták között folyó harcok következtében: egy idősek otthonának öt lakója meghalt, nyolc további civil pedig megsebesült Luhanszkban. A Donyeck megyei Horlivkában további 17 civil – köztük három gyerek – halt meg, és 43 ember szenvedett sérüléseket.

Ukraine war
Az adatokat a Donyeck megyei adminisztráció, illetve a luhanszki városi tanács tette közzé.Közben Dmitro Timcsuk katonai szakértő, újságíró, az Információs ellenállás nevű szervezet vezetője Facebook-oldalán kedden arról adott hírt, hogy előző este Donyeck megyében szakadárok tüzet nyitottak az egyik mikrobuszra abból a konvojból, amely egy gyermekotthon mintegy hatvan lakóját menekítette ki a harcok övezetéből. Timcsuk szerint a támadás következtében egy gyermek meghalt, és körülbelül tízen megsebesültek. Ugyanakkor Valerija Lutkovszka emberi jogi ombudsman úgy tudja, hogy minden gyerek épségben megérkezett Mariupolba.A luhanszki városvezetés kedden közölte, hogy a tűzharcokban egy nap alatt 14 lakóházban keletkeztek károk. Mintegy 40 ezer fogyasztónál szakadt meg az áramellátás, valamint a város több mint négyezer lakója maradt gázszolgáltatás nélkül.A várost állítólag körbezárták a szeparatisták, és nem engedik, hogy a civil lakosok elhagyják.

A városvezetés adatai szerint a Luhanszkban folyó harcok július elejétől mostanáig összesen 93 civil halálos áldozatot követeltek.

Heves harcok folynak Donyeck környékén is. A 62.ua helyi hírportál jelentése szerint a „terrorellenes” erők kedden behatoltak a Donyeck városától hat kilométerre északra fekvő Avgyijevka településre.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) által kedden közzétett információ szerint egy nap alatt a kelet-ukrajnai harcokban a fegyveres erők összesen tíz tagja vesztette életét, és 55 katona sebesült meg.

Andrij Liszenko, a tanács szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a „terrorellenes” erők több mint száz szakadár fegyverest „semmisítettek meg”, valamint tíz páncélozott járművet és 12 tüzérségi rendszert.

Az RNBO közlése alapján az ukrán fegyveres erők behatoltak Donyeck megyében Sahtarszk és Torez városokba. Luhanszk megyében pedig Lutuhine településre, Pervomajszk felé haladva elfoglalták Sztepanyivka települést. Jelenleg a két kelet-ukrajnai megye határán a harcok a Luhanszk megyében lévő Pervomajszk, Donyeck megyében pedig Nyizsne „felszabadításáért” folyik.

Közben Oroszország visszaküldte Ukrajnába a 51-es gépesített dandár 41 katonáját, aki a múlt pénteken esett állítólag fogságba. Orosz források szerint a katonák dezertáltak.

Egy ukrán tévés újságíró Facebook oldalán azt írta, hogy a katonákat egy zaporizzsjai laktanyába vitték, ahol a katonai ügyészség kihallgatja őket. A dandár tagjait az ukrán hatóságok is dezertálással gyanúsítják.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be kedden, hogy egy orosz katona a Vkontaktye orosz közösségi portálon „leleplező” fotókat tett közzé az ukrán határ közelében lévő Grad rakéta-sorozatvetőkről. A hírügynökség internetes oldalán bemutatta a katona fotóit.

Az orosz férfi, aki magát az interneten Mihail Csugunovnak nevezi, a Gradokon kívül fényképet készített egy Il-76-os katonai szállító-repülőgépről is, amelynek a fotóhoz mellékelt írása szerint „az a feladata, hogy a járműveket és minket, sofőröket az ukrán határhoz szállítson”.

A legutolsó, július 14-én közzétett fotójához azt írta, hogy a rosztovi területen lévő Millerovóban készült. A város 20 kilométerre van az ukrán határtól.