hirdetés

Elraboltak egy magyar újságírót Tripoliban – írja a Lana líbiai hírügynökségre hivatkozva az olasz Rai. Az ügy érdekessége, és ici-pici zavarossága, hogy az elhurcolt  személy Sz. Gergely H.V. igazából egy magyar ügyvéd, nem pedig újságíró. Az emberrablás körülményei is különösek. Azt nem tudni, hogy  miként rendelkezett újságíró igazolvánnyal az ügyvéd. Bízunk benne hamarosan megtalálják és elengedik a túszejtők.

 

A hír szerint a magyar férfit fegyveresek hurcolták el vasárnap este a líbiai főváros központjában levő River Hotelból . A terroristák elől a magyar újságíró kísérője megtudott szökni, ami különös. Már csak azért is mert hátra hagyta a magyar megbízóját. A magyar túsz a Hotel Riverben lakott és elrablói azután hurcolták el, hogy kijelentkezett már a szállodából. Az emberrablásról több részletet egyelőre nem tudni, a nemzeti egységkormány is csak annyit közölt, hogy hozzáértők követték el.

A magyar újságíró rablás furcsasága az is, hogy a közölt név szerint Sz. Gergely H.V. ügyvéd. Persze lehet, hogy cikkeket is ír. Azonban adódik a kérdés, hogy miként volt újságíró igazolványa és miért újsgíróként ment ki egy ilyen veszélyes helyre ? A terroristáknak ugyanis ez egy felhívás a keringőre. Másrészt az ügyvéd úr, ha rutinos újságíró lett volna tudhatta volna, hogy ahol csak lehet ilyen forrongó országban nem firkászként jelentkezik be.

A nevet beírva Sz.Gergely.H.V. neve mellett az található, hogy ügyvéd. Ráadásul a Szegedi Egyetemen köztársasági ösztöndíjas hallgató volt. Cikkeit pedig mi nem nagyon találtuk sem a neten, sem máshol. Ettől persze még lehet újságíró.

Bízunk benne Sz.Gergely H.V jól van és mielöbb megtalálják. Talán még a TEK is kiutazik, hogy megtalálja.

A Lana hírügynokség azt közölte, a magyar férfi egy videón is megjelenik, ahol elrablói azt követelik, mondja azt, “Allah akbar”. Ez pedig iszlamista támadókra utalhat.

Természetesen megkerestük a Triploiban lévő misszió vezetőt Dr. Marton urat is e-mailben. Eddig sajnos azonban nem kaptunk választ és megerősítést sem az emberrablási ügyről.

Líbiában jelenleg többszereplős polgárháború dúl a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő egységkormány, a kelet-líbiai Bengázit uralma alatt tartó Haftár tábornok csapatai, valamint a különböző iszlamista csoportok, köztük az Iszlám Állam helyi erői között.

A helyzet azóta kritikus, hogy 2011-ben felkelés döntötte meg Moammer Khadafi diktátor uralmát.