hirdetés

Polgárjogi aktivisták foglalták el az egyik elit londoni repülőtér kifutópályáját. A kilenc fő teljesen megbénította a City légi forgalmát.

black live london cityPolgárjogi aktivisták foglalták el a londoni City repülőtér egyetlen kifutópályáját, megbénítva a légikikötő forgalmát. A tiltakozó akciót a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) nevű, Amerikában alakult polgárjogi szervezet nagy-britanniai tagozata, a Black Lives Matter UK szervezte.

A kilenc főből álló csoport behatolt a repülőtér területére, és a kifutópályán a tiltakozók egymáshoz láncolták magukat. A rendőrség feltételezése szerint vagy a Temzén átúszva, vagy csónakkal sikerülhetett bejutniuk a civilek elől elzárt területre az aktivistáknak.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City a legkisebb, és az egyetlen olyan reptér, amelyik a brit főváros belterületén, a City pénzügyi központjának közvetlen közelében működik. A jórészt belföldi és európai forgalmat lebonyolító repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó bankárok és üzletemberek körében, mert munkahelyükről néhány perc alatt elérhető.

A Black Lives Matter UK a keddi akcióval egy időben kiadott közleményben utalt is rá, hogy éppen ezért választotta a tiltakozás célpontjául ezt az elit repülőteret.
A szervezet közleménye szerint a City repülőteret egy kis létszámú elit használja, miközben a Földközi-tengeren csak az idén eddig több mint háromezer migráns halt meg vagy tűnt el, és elsőként a feketék halnak meg.

Az akció elsődleges célja azonban a közlemény szerint a figyelemfelhívás arra a hatásra, amelyet a Nagy-Britannia okozta környezetkárosítás gyakorol a fekete közösségek életére helyben és globálisan egyaránt. Egy főre számítva Nagy-Britannia járul hozzá a legnagyobb mértékben a globális klímaváltozáshoz, ám azon országok között van, amelyek a legkevésbé szenvedik meg ennek halálos hatásait. Ezért Nagy-Britannia az egyik elsődleges okozója annak, hogy ez az éghajlati válság egyben rasszistaválság is –fogalmaz a Black Lives Matter UK keddi közleménye.

A Scotland Yard egységei kivonultak a City repülőtérre, de kedden késő délelőttig nem távolították el a kifutópályáról a tiltakozókat, azzal az indokkal, hogy várnak azoknak az eszközöknek a megérkezésére, amelyekkel a csoport tagjait összekötő láncokat biztonságosan le lehet vágni.
A City repülőtér az egyetlen a nagy londoni repülőterek közül, ahonnan nem közlekednek Budapestre menetrend szerinti járatok.

(Fotó: BBC)