hirdetés

Kezdődik a bazi nagy görög balhé ? Kisebb összecsapás volt Athénban a tüntetők és a rendőrök között. A fekete ruhás, bukósisakos tüntetőket a rohamrendőrök szétkergették.

Athén, 2011. október 19. Rohamrendõrök csapnak össze a randalírozó tüntetõkkel Athén belvárosában. Görögországban kétnapos általános sztrájk kezdõdött a szakszervezetek felhívására. A szakszervezetek a gazdasági válság kezdete óta legnagyobb méretû, tiltakozó felvonulásokkal is kísért munkabeszüntetéssel a parlamentre akarnak nyomást gyakorolni. A görög parlamentben másnap döntenek az újabb megszorító csomagról.  (MTI/EPA/Oresztisz Panagiotu)

A görög rendőrség hanggránátokkal oszlatott fel péntek délután egy kisebb tüntetést Athén belvárosában. A rendőrök egy csoport felvonulóval csaptak össze, akik arra buzdítottak, hogy a görög választók utasítsák el a vasárnapi népszavazáson a nemzetközi hitelezők feltételeit. A dulakodásban az első jelentések szerint csak néhány tucat tiltakozó vett részt, de közülük sokan fekete ruhát és bukósisakot viseltek. A brit hírügynökség szerint a rend hamar helyreállt.

Közben kiderült csak egymilliárd euró forgóeszközzel rendelkeznek a görög bankok, működésük biztosítása hétfőtől már az Európai Központi Bankon (EKB) múlik.

A likviditás hétfőig biztosított, attól kezdve már az EKB döntésén múlik  – mondta Louka Katseli, a görög bankszövetség elnöke újságíróknak.

Egymilliárd euró forgóeszközzel rendelkezünk – tette hozzá.

A görög bankok hétfő óta zárva tartanak az ország és hitelezői között megszakadt tárgyalások miatt.

A görög kormány a múlt vasárnap döntött úgy, hogy július 7-ig bezárja a bankokat és tőkekorlátozásokat vezet be. Egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét.