hirdetés

A nemzetközi nőnap alkalmából a világ számos országában tüntettek a nemek közötti egyenlőségért és a nőkkel szembeni erőszak ellen. Isztambulban például a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget. Kambodzsában sem volt jobb a helyzet.

 

A kambodzsai hatóságok erővel akadályoztak meg egy demonstrációt, amelyet a résztvevők a nőkkel szembeni erőszak elleni tiltakozásként hirdettek meg. A hatóságok, amelyek a közrend megzavarására hivatkozva eleve nem engedélyezték a megmozdulást, erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a phnompeni olimpiai stadion kapuit, ahol ötszáz ember gyűlt össze pénteken, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.

 

Az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban egy feminista csoport által meghirdetett felvonulást akadályoztak meg a hatóságok. A szervezők felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy évente 100 nő hal meg Azerbajdzsánban a családon belüli erőszak miatt. A több tucat tüntető nőnek rendőrök állták útját – írta az MTI.

 

Spanyolországban főként nők tüntettek a nemzetközi nőnap alkalmából egyenlő társadalmi jogaikért és hátrányos megkülönböztetésük ellen. A két legnagyobb megmozdulás Madridban és Barcelonában volt, ahol nők ezrei vonultak az utcákra. Sokan bíborvörös színű ruhába öltöztek; ez a szín jellemzővé vált az utóbbi években a spanyolországi nőnapi tüntetéseken.

 

Nők ezrei vonultak a Fülöp-szigeteki főváros, Manila utcáira, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök általuk” macsó-fasisztának” tartott politikája ellen tüntessenek. “Duterte a megtestesült nőgyűlölet, nem csak sértéseket és fenyegetéseket vág a nőkhöz, de szavai nyomán a biztonsági erők egyes ügynökei is nőket bántalmaztak” – mondta Joms Salvador, a Gabriela nevű feminista csoport főtitkára.

 

Nők százai tüntettek jogaikért Pakisztán több városában, köztük a fővárosban, Iszlámábádban, továbbá Karacsiban, Lahorban és Pesavarban, köztük olyan jelszavakkal és transzparensekkel, mint “Mondj nemet az erőszakra!”, “Ne gondolj a nőre tárgyként!”, vagy “Jogunk van a szabadsághoz, és meg is fogjuk szerezni”.