hirdetés

Lipcsében állt a bál. Rendőrök tucatjai sérültek meg, autókat borogattak, s felforgatták a békés várost a neonácik. A német nagyvárosban szélsőjobboldali felvonulás és ellentüntetés is volt, a zavargásokat a főpolgármester nyílt utcai terrornak nevezte.

lipcsei tüntetés

A szászországi tartományi nagyvárosban szombaton a Die Rechte (A jobboldal) nevű, a hatóságoknál szélsőjobboldaliként számon tartott párt és két másik hasonló szervezet közösen felvonulást tartott, és a nagyjából 150 fős menetet mintegy 2500 ellentüntető megpróbálta feltartóztatni.

Az MDR regionális közszolgálati médiaszolgáltató társaság beszámolója szerint „feltehetőleg szélsőbaloldali” ellentüntetők rátámadtak a felvonulást és az ellentüntetést biztosító rendőrökre, kövekkel, petárdákkal dobálták meg őket és barikádokat emeltek, amelyeket felgyújtottak.

A rendet késő estére sikerült helyreállítani, 50 ember ellen indult eljárás, és 23 embert őrizetbe is vettek. Több tüntető és 69 rendőr megsebesült, utóbbiak közül ketten hosszabb időre szolgálatképtelenné váltak. A támadók megrongáltak 50 szolgálati járművet, 4 használhatatlanná vált.

A lipcsei rendőrség közleményében kiemelte: ezeket a számokat tekintve nincs mit hozzátenni Burkhard Jung szociáldemokrata párti (SPD) főpolgármester nyilatkozatához, aki hangsúlyozta, hogy a zavargás bűnözők műve, akik nem riadnak vissza semmitől, és ami Lipcsében szombaton történt, az nem más, mint nyílt utcai terror.