hirdetés

Donald Trump ex-elnököt őrizetbe vették a Miami szövetségi bíróságon. A volt amerikai elnöktől ujjlenyomatot és DNS miatt vesznek, majd fotókat készítenek róla és bekerül a szövetségi bűnügyi nyilvántartásba. Trumpnak 37 vádpontra köztük államtitok megsértésére kell magyarázatot adnia a bíróságon, amiért minimum 20 éve büntetést is kaphat, ha az esküdtszék bizonyítottnak látja majd a vádakat. Azt egyelőre nem tudni Trump szabadulhat-e. A Trump elleni eljárás miatt a Miami rendőrség fokozottan felkészült és akár 100 ezer fős tüntetésre is számítanak.

Donald Trump volt elnököt és vádlott-társát, Walt Nautát, egykori segítőjét, személyi asszisztensét őrizetbe vették miután idézésre megérkeztek kedden a Miami szövetségi bíróságra – írja a CNN. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Trump maga számolt be róla múlt csütörtökön, hogy vádat emeltek ellene, amiért minősített iratokat tárolt az otthonában, és Jack Smith különleges jogtanácsos pénteken hozta nyilvánosságra a 37 rendbeli vádemelést.

A tudósítások szerint az alighanem példátlan eljárásban ujjlenyomatot vesznek a volt elnöktől, akárcsak Nautáról, akinek ügyvédje Stanley Woodward. Trumpot Chris Kise és Todd Blanche ügyvédek képviselik. A CNN felidézi, hogy a vád szerint Donald Trump helytelenül kezelte a Mar-a-Lago-i üdülőhelyére szállított titkos dokumentumokat, és „összeesküvésben vett részt az igazságszolgáltatás akadályozása érdekében”.

A keddi, zárt ajtók mögötti meghallgatáson Trumpnak lehetősége lesz beadni kérelmét az ügyben. A tárgyaláson a bíró dönt majd a vádlottak letartóztatásának időtartamáról, illetve ha szabadlábon védekezhetnek – külön ügyészi kérésre – annak biztosításáról, hogy ne beszélhessenek össze a tanúkkal. Az igazságügyi minisztérium kémelhárító főnöke, Jay Bratt, aki eddig is kulcsszereplője volt az iratfelderítésnek, jelen van a tárgyaláson, ahogyan a vádemelést bejelentő Jack Smith is.

A nemzetvédelmi információkat védő törvényeink kritikusak az Egyesült Államok biztonsága szempontjából, és ezeket be kell tartani. A törvények megsértése veszélybe sodorja országunkat.-mondta korábban Jack Smith.

Maga Trump saját közösségi hálózatán, a Truth Social oldalán „az Egyesült Államok történetének egyik legszomorúbb napjának, nevezte, hogy bíróság elé kell állnia”. Magát a volt elnök ártatlannak vallja, és a történtekért Joe Biden kormányát hibáztatja. A várható rendbontások elkerülése miatt egyébként az illetékes hatóságok biztonsági tervet készítettek, a floridai Miamiban található szövetségi bíróság környékét lezárták, a forgalmat rendőrök irányítják tekintettel a gyülekező tömegre.

A Reuters beszámolója szerint a helyszínen a Make America Great Again sapkákat viselő és amerikai zászlókba burkolózó hívek „Miami Trumpért, Latinók Trumpért, USA” jeszavakat skandálják, és motoros felvonulók is érkeztek a bíróság elé. A hatóságok 50 000 fős tömegre készültek, és felkészültek az esetleges erőszakra, emlékezve a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-i támadásra.