hirdetés

Trumpnak is fontos a NATO
2016-11-18 20:31

Hiába riogatott mindenkit azzal, hogy a NATO nem kell. Teljesen biztos, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején is fenn fogja tartani az amerikai vezető szerepet a NATO-ban – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára egy pénteki konferencián Brüsszelben.

stoltenbergTrump elnöksége alatt is megmarad az amerikai vezető szerep a NATO-ban Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szövetség főtitkára szerint.
Reméli, hogy mielőbb tárgyalhat a megválasztott amerikai elnökkel, és tájékoztathatja arról, hogy számára is kulcsfontosságú cél az európai NATO-tagországok katonai költségvetésének növelése, amit a tagországok védelmi miniszterei is támogatnak. Hozzátette, a fő akadályt a pénzügyminiszterek ellenállása jelenti.

Fel kell hagyni a csökkentésekkel, és fokozatosan fel kell emelni a védelmi költségeket a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára – mondta NATO-főtitkár. Az utóbbi időben elmozdulás történt ebbe az irányba, de nagyon sok még a tennivaló a cél elérése érdekében. „Biztos vagyok benne, hogy Trumpnak ez lesz a fő prioritása a NATO tekintetében” – nyilatkozta.

A NATO később közleményt adott ki, miszerint Jens Stoltenberg délután telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal. A felek egyetértettek abban, hogy a szövetség megléte és hatékony működése hosszú távon is rendkívül fontos, valamint megvitatták az új biztonsági környezet jelentette kihívásokat.