hirdetés

Az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök péntek délután a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában tett rövid nyilatkozatában. Sőt közölte megelőztünk egy háborút. Mindezt azután tette, hogy likvidálták az iráni forradalmi gárda parancsnokát, Kaszám Szulejmánit.

 

Az elnök azt mondta: Kaszám Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges alakulatának parancsnokát “akció közben kapták rajta, és így végeztek vele”.

Trump közölte, hogy a célzott támadást az ő parancsára hajtották végre.

Hozzáfűzte az amerikai elnök, hogy Szulejmáni “rémuralmának vége”.

Az elnök közlése szerint Szulejmáni küszöbön álló merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen. Kifejtette azt is, hogy a korábban iraki célpontok elleni támadásokat és a bagdadi nagykövetség elleni akciót szintén ő (Szulejmáni) irányította, sőt, ő vezette a teheráni kormányzat elleni korábbi tüntetések elfojtását is.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy “az iráni rezsim agressziójának a térségben – beleértve az általa támogatottak destabilizáló tevékenységét is – véget kell érnie és most kell véget érnie”.

Leszögezte, hogy Washington azért hajtott végre célzott támadást Bagdadban, hogy megelőzzön, és ne megindítson egy háborút.

“Nem törekszünk rendszerváltoztatásra Iránban” – jelentette ki és egyúttal “mély tiszteletéről” biztosította az irániakat.

Trump ismételten hangsúlyozta, hogy kész és felkészült bármilyen akcióra annak érdekében, hogy megvédje az amerikaiakat.

Nyilatkozata után Trump nem adott lehetőséget a jelenlévő újságíróknak, hogy kérdéseket tegyenek fel.

Az amerikai elnök beszéde előtt nem sokkal Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban közleményt adott ki, amelyben tudatta: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Mohammad el-Halboszival, a bagdadi parlament elnökével. A közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget Irakban és az egész térségben.

Közben a Fehér Ház egyik tisztségviselője újságírókkal közölte, hogy az amerikai kormányzat a Kazáli Hálózat nevű iraki síita paramilitáris csoport terrorista szervezetté nyilvánítására készül.

A Pentagon (védelmi minisztérium) megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány újabb katonákat küld a térségbe. A tárca szóvivője szerint a katonákat Kuvaitba telepítik.

Szulejmáni parancsnok sokat tett azért, hogy Szíriából elűzzék az IA terrorszervezet. Sőt az orosz vezetőkkel is jó viszonyt ápolt és az ő személyes kérésére léptek fel a terroristák elleni tisztogatási akcióba az orosz katonák is vonultak be Szíriába, ezzel is kordában tartva a török államfőt Erdogant.

Nos majd pár hónap múlva kiderül, hogy a hírszerzők hiteles információkkal látták-e el Trumpot, és valóban háborút előztek-e meg.

Emlékezzünk csak vissza Irakban is volt indok, de a végén kiderült Szaddam Husszeint diktaturáját vagy épp Líbia vezérét Mohamad el Kadhafi tábornokot is ál információk és indokok alapján végezték ki. Sőt azóta van is baj a menekültek tömeges beáramlásával.

Az elöbbi két diktatúra egyik fő feladata volt, hogy az adott országban lévő törzsi rivalizálásokat kordában tartották, a szélsőséges iszlám terjedését nem engedték. Persze embertelenül bántak sokakkal, de rendet tartottak.