hirdetés

Katasztrofálisnak minősítette a jelenlegi amerikai külpolitikát a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump. A fiatal amerikaiak körében nagy kedvencnek számító Trump a NATO létjogosultsága után most a tabunak számító amerikai külpolitikát ekézte, beleértve Hillary Clintont is.

trump

Egy nappal az öt államban aratott előválasztási győzelme után Trump a washingtoni Capitoliumban tartott beszédet, amelyben egy esetleges Trump-kormányzat külpolitikai elképzeléseit vázolta. A New York-i milliárdos élesen kritizálta Barack Obama jelenlegi elnök külpolitikáját és egykori külügyminisztere, Hillary Clinton egyes konkrét külpolitikai döntéseit.

Nincs vízió, nincs cél, nincs stratégia – fogalmazott Trump. Új irányt, koherens külpolitikát és erős, szövetségesei számára megbízható Egyesült Államokat ígért arra az esetre, ha ő lesz elnök.

Az arrogancia rossz külpolitikai döntésekhez vezetett – vélte a legesélyesebbnek tartott republikánus pályázó, Irak példáját hozva fel. Szerinte minden azzal az – ő megfogalmazása szerint veszélyes – elképzeléssel kezdődött, hogy az Egyesült Államok mindenáron nyugati típusú demokráciát akart felépíteni más kultúrájú és más történelmű országokban.

Ezermilliárd dollárokat veszítettünk, s külpolitikánk totális katasztrófa lett – fogalmazott Trump. És azt is hozzátette: az Egyesült Államoknak sürgősen  ki kell szállnia a nemzetépítési bizniszből.

Kárhoztatta az Obama-adminisztrációt, mert szerinte az Egyesült Államok teljesen kimerítette erőforrásait, hagyta, hogy szövetségesei ne járuljanak hozzá megfelelő mértékben a biztonsági kiadásokhoz. Ezzel összefüggésben megismételte korábban hangoztatott álláspontját, miszerint az európai NATO-tagállamoknak a korábbinál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az észak-atlanti szövetség kiadásaihoz.