hirdetés

Nem felejti augusztus 21-ét Donald Trump, akinek elnökségének eddigi leghúzósabb napja volt, hisz ügyvédje Michael Cohen vádalkut kötött az FBI-al és az ügyészséggel. Trumpra nézve pedig feltehetőleg terhelő bizonyítékokat adott át kényes és korrupciós ügyeben.

trump klímaA CNN beszámolója alapján teljesen váratlanul érte a sajtót az, hogy egy napon tesz vallomást Trump személyes ügyvédje (és egyben elintézőembere), Michael Cohen és volt kampányfőnöke, Paul Manafort. A rendkívüli helyzet érzetére csak ráerősített az hogy az FBI a kampánypénzekkel való visszaélés vádjával letartóztatta Trump egyik első képviselőházi támogatóját, Duncan Hunter kaliforniai republikánus képviselőt és feleségét.

Michael Cohent vádalkura bírta az FBI. Olyan információkkal rendelkezhet, mint senki más.
És mindeközben az elnök egy hazai pályán, Nyugat-Virginiában vett részt egy kampányeseményen, ahol a hálaadásnapi pulykától a NATO-ból való esetleges kilépésig mindenről összevissza fecsegett, de kínosan kerülte azt, hogy szóba hozzon bármit is, amivel tele volt az amerikai média (és nem csak a Trumppal nem szimpatizáló orgánumok).
De lássuk, mi is történt.

Michael Cohen, aki egy évtizeden keresztül Trump leglojálisabb és legmegbecsültebb emberének számított, besétált egy manhattani bíróságra, és ott nyolc bűncselekményt ismert be. Ezekből 5 korábbi zűrös üzleti tevékenységéhez köthető, azonban két ügy közvetlenül kötődik nemcsak Donald Trumphoz, hanem a Trump-kampányhoz is.
Ugyanis Cohen elismerte, hogy tudatosan megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, amikor 2016-ban az akkor még csak elnökjelölt Trump két nőügyét is komoly hallgatási összegekkel vásárolta meg. A Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek 130 ezer dollárt fizetett a hallgatásáért, az amúgy Trumppal barátságos viszonyban lévő National Enquirer nevű lap tulajdonosának pedig azért fizetett, hogy ne publikálják Karen McDougal Playboy-modell történetét a Trumppal évekkel azelőtt folytatott viszonyáról.

Cohen végletekig lecsupaszított jogi nyelven megfogalmazott vallomásának legfontosabb része az volt, amikor leszögezte: ezeknek a pénzeknek a kifizetésére Trump adott utasítást.

Ez pedig azért is kellemetlen, mivel a kampányköltségek között nem szereplő összegekről van szó, azaz ha Cohen bizonyítani tudja állítását (hogy ő csak utasításra cselekedett), akkor az egy sor jogász egybehangzó véleménye szerint azt jelenti, hogy Donald Trump bűncselekményt követett el.

Márpedig az biztos, hogy a National Enquirer kiadójával kötött megállapodásról szóló iratokat annak ellenére is megőrizte, hogy a kiadó David J. Pecker külön kérte, hogy semmisítse meg őket. Ez a tény a Trumppal folytatott beszélgetéséről készített hangfelvétel mellett szintén azt bizonyítja, hogy a minden fórumon hangoztatott lojalitás ellenére Cohen már 2016-ban sem bízott teljesen főnökében

Az elnök szerint Paul Manafort jó ember, és nagyon szomorú lett miatta.
Cohenéhez képest kevésbé közvetlen csapás, de politikailag mégis kellemetlen egybeesés volt, hogy egy Virginia állambeli esküdtszék a vártnál gyorsabban, szintén kedden 18 vádpontból 8-ban ítéletet tudott mondani Trump 2016-ban lemondott kampányfőnöke felett. Az ukrajnai és orosz oligarchákkal üzletelő, a Putyinnal szövetséges Viktor Janukovicsnak tanácsot adót Paul Manafortot egy sor pénzügyi szabálytalanságban találták bűnösnek, melyek miatt a 69 éves férfi valószínűleg minimum 10 évre börtönbe kerülhet.
Politikai szempontból Trumpnak azért nagy vereség a Manafort-ítélet, mivel a volt kampánytanácsadó elleni vádak a Mueller-nyomozásból származnak. Azaz a független bíróság által hozott ítéletek gyengítik az elnök hónapok óta sulykolt üzenetét, hogy tudniillik itt egy politikailag motivált boszorkányüldözés folyik ellene és stábja ellen.

Ami Trumpra nézve szintén kellemetlen, hogy az amúgy is már évek óta húzódó Manafort-saga politikailag fajsúlyos vádjai még csak most jönnek. Ugyanis nemcsak azt a 10 ügyet tárgyalhatják újra, amelyekben most nem született ítélet, hanem Manafortnak szeptemberben Washingtonban is bíróság elé kell állnia, akkor már olyan vádakkal szembenézve, mint az amerikai kormányzattal szembeni csalás, külföldi kormány érdekében folytatott be nem jelentett lobbitevékenység, tanú befolyásolása és hamis tanúzás.

Ezekért az AP hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint akár további 15-20 év börtönt is kaphat.

A nagy kérdés, hogy az amerikai elnök bíróság elé citálható-e. Az alkotmányjogi alapelveket feszegető dilemmában eléggé eltérő értelmezések feszülnek egymásnak, de az elnök jogi csapata egyértelműen a „nem” álláspontjára helyezkedik. Az is kétséges, hogy az elnök belemegy-e abba, hogy Mueller őt is meghallgathassa.

Trump reagált Cohen vádalkujára is.

Senkinem nem ajánlom ügyvédnek-írta az elnök Cohenre célozva.