hirdetés

Kirúgta kampányfőnökét Trump, és ez csak a kezdet. A republikánusok várható elnökjelöltje nem indokolta a váratlan lépését, de állítólag elégedetlen volt az eddigi eredményekkel, és ezért menesztette kampányfőnökét, Corey Lewandowskit. Mások szerint Trump lánya rúgatta ki a kampánygurut. Donald Trump állítólag nagytakarításba kezd, és a kampánycsapat teljes átszervezésére készül.

trump-lewandowski

A döntés meglepte a politikai elemzőket, hiszen Corey Lewandowski nemcsak a kampányfőnöke volt Donald Trumpnak, hanem az üzletember bizalmasaként és egyik legszorosabb szövetségeseként tartották számon őt. Az első hírek még arról szóltak, hogy Lewandowski közös megegyezéssel távozik a kampánycsapatból, és közleményében Hope Hicks, Trump szóvivőnője szintén ennek megfelelően fogalmazott. – Corey Lewandowski nem dolgozik többé a kampányban  írta a közleményben a szóvivőnő.

A kirúgásról szóló döntést Trump szokásos hétfői stábértekezlete után jelentették be; ezen az értekezleten részt vesznek az üzletember kampányában szerepet vállaló Trump családtagok is. Később a Politico című lap és a CNN hírtelevízió arról adott hírt, hogy a döntésben oroszlánrésze volt Trump lányának, Ivanka Trumpnak. Ivanka az elmúlt hónapokban többször is bírálta a kampányfőnököt, elsősorban a stílusa miatt, de a végső lökést hírek szerint az adta, hogy a férje, Jared Kushner és Lewandowski között nagyon megromlott a személyes viszony, ezért vasárnap választás elé állította az apját: vagy megválik Lewandowskitól, vagy ő hagyja ott a kampányt. Az ingatlanfejlesztő és újságtulajdonos Jared Kushnerról viszonylag kevés szó esik a médiában, a férfi kerüli a nyilvánosságot, ám elemzők egyetértenek abban, hogy a háttérben ő az egyik legbefolyásosabb tanácsadója Donald Trumpnak.

Corey Lewandowski hatékony, de ellentmondásos szakember hírében áll, egyszer perbe is fogták, mert állítólag erőszakosan távolított el egy újságírónőt Trump egyik rendezvényéről (a vádat később ejtették), és a kampánycsapatban sem örvendett egyértelmű népszerűségnek. Kirúgása hírén például Michael Caputo, Trump egyik tanácsadója Twitter-üzenetben örvedezett: ding-dong, a boszorkány meghalt  írta a tanácsadó, utalva az Óz a csodák csodája című régi film boszorkányára. Az elválás magát Lewandowskit is meglepte, s ezt órákkal a döntés nyilvánosságra hozatala után ő maga is megerősítette a CNN-nek frissiben adott interjújában. Fogalma sincs, miért menesztették, de megérti, hogy szükség van a kampány strukturális átszervezésére, mondta, és azt fejtegette, hálás, hogy részt vehetett a kampányban és ha Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, akkor a sikerben neki is része van.

Trump most várhatóan teljesen átszervezi a kampányát. Pár héttel a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvenciója előtt ugyanis még mindig nincs jól szervezett, az egész országra kiterjedő kampánycsapata, fejetlennek és szervezetlennek írják le a kampánystábot. Az újjászervezés hírek szerint várhatóan a nemrégiben szerződtetett főtanácsadóra, Paul Manafortra Reagan elnök egykori munkatársára vár.