hirdetés

Ennyi volt az új e-mail botrány Amerikában. Nem indul ugyanis bűnvádi eljárás Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje ellen az újabban feltárt e-mailek miatt – jelentette be sokak számára váratlanul James Comey, az FBI igazgatója. Trump természetesen ki is akadt a hírre, s csalásról beszél. 
hillary clintonA szövetségi nyomozó iroda vezetője az amerikai kongresszus tagjainak küldött levelében tudatta, hogy az FBI éjt nappallá téve elemezte a levélözönt, és ennek alapján arra jutott, hogy fenntartja júliusban hozott döntését, miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen, a vizsgálat szerint a levelezés nem szolgál alappal arra, hogy eljárás induljon. Clinton kampánystábja üdvözölte a döntést.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje – bár nem sokkal minnesotai kortesbeszéde előtt már értesült Comey leveléről -, nem tért ki rá mondandójában, mi több, változatlanul azt hajtogatta, hogy Clintonra hosszú vizsgálat vár, és eleve nem lett volna szabad engedni, hogy induljon az elnökségért.

Comey – rövid levelében – azt írta: “Átnéztük Hillary Clinton teljes kommunikációját külügyminisztersége idejéből, és nem változott júliusban közölt álláspontunk.” Az FBI igazgatója október 28-án jelentette be az újabb e-mailvizsgálatot, ami erősen kihatott az elnökjelöltek versengésére. Clinton addigra már biztos befutónak tűnt, ám a bejelentés feljebb hozta Trumpot, és jóval szorosabbá tette a viadalt.

Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata csoportjának vezetője úgy fogalmazott, hogy az FBI vizsgálódásának mostani eredménye “végre bezárathatja a republikánusoknak ezt a mutatványos bódéját”.

Az afroamerikai lelkipásztorok a vasárnapi istentiszteleteken, szerte az Egyesült Államokban, szavazásra szólították fel híveket. Detroit egyik templomában a lelkipásztor az állampolgársággal együtt járó jogok mellett a kötelezettségekről, a szavazás kötelességéről is beszélt, Philadelphiában egy lelkész arra emlékeztette a kongregáció tagjait, hogy sokan adták életüket azért, hogy az amerikai feketék szavazhassanak. Jesse Jackson tiszteletes a floridai fővárosban, Tallahassee-ben tartott istentiszteletet és szavazásra kérte az afroamerikaiakat, T.D. Elemzők szerint a fekete lelkipásztorok a szavazásra buzdítással szeretnék az elnökválasztáson győzelemre segíteni Hillary Clintont. Az afroamerikai közösségek támogatása ugyanis rendkívül fontos a demokrata párti elnökjelöltnek a győzelemhez, ám a korai választások tapasztalatai szerint ezek a közösségek most nem voltak olyan aktívak, mint négy esztendővel ezelőtt, Barack Obama elnök újraválasztásakor.