hirdetés

Újabb kínos részletek derültek ki a botrányhős amerikai elnökjelölt, Trump kampánygurujáról, Paul Manafortról. Trump bizalmasát ugyanis igen szoros szálak kötik a volt és megbuktatott ukrán elnökhöz, Viktor Janukovicshoz.

paul manafort

Az amerikai sajtót elöntötték a Manafortról szóló negatív riportok, amelyek elsősorban a volt ukrán államfőhöz, Viktor Janukovicshoz fűződő kapcsolatairól szólnak. Ugyan Manafort szerdától már nem kampányfőnöke Trumpnak, de változatlanul a kampánycsapat tagja, csakúgy, mint legközelebbi munkatársa, Rick Gates.
Az AP hírügynökség részletes riportot közölt szerdán, s ebben olyan embereket is idézett, akiknek közvetlen ismereteik vannak Manafort ukrajnai tevékenységéről. Azt állítják, hogy segített Viktor Janukovics később megbuktatott ukrán elnöknek abban, hogy titokban legalább 2,2 millió dollárt utaljon át két washingtoni lobbicégnek. A riport szerint az átutalás oly módon történt, hogy hatékonyan elfedjék egy külföldi politikai párt erőfeszítéseit az Egyesült Államok politikájának befolyásolására.
Az összeállításból kiderül, hogy Rick Gates a Janukovics-barát Európai Központ egy Modern Ukrajnáért nevű civilszervezet szószólójaként két washingtoni lobbiszervezetet bízott meg az akkori ukrán elnök képviseletével az Egyesült Államokban. A két felkért csoport: a Mercury és a Podesta Group. A két lobbicégnek egyebek között az volt a feladata: próbálja meg elérni, hogy ne szülessék olyan kongresszusi határozat, amely nyomást gyakorolna Janukovicsra bebörtönzött politikai riválisai szabadon bocsátása érdekében. A szerteágazó ügy egyik érdekessége, hogy a Podesta Group alapítója és elnöke nem más, mint Tony Podesta, Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podestának a testvére.
A lobbitevékenységgel megbízottak azonban a részleteket illetően ellentmondásosan nyilatkoztak az AP munkatársainak. Tony Podesta például azt mondta, hogy ő valóban Rick Gatesszel azonos időben dolgozott az említett Janukovics-párti szervezettel, de Gates nem Janukovicsnak dolgozott, és Manafort sem vett részt a munkában. Viszont Gates azt erősítette meg, hogy mind ő, mind Manafort Janukovics pártjának dolgozott.
Az amerikai törvények kötelezik a lobbicégeket, hogy a szövetségi igazságügyi minisztériumnak felfedjék külföldi politikusoknak és pártoknak végzett munkájukat. Az AP nem jutott arra a következtetésre, hogy akár Gates, akár Manafort törvényt sértett volna.
A The Times szerint egy ukrajnai ügyészre hivatkozva arról számol be, hogy 2006-ban állítólag Manafort szervezte meg a Kijev- és NATO-ellenes krími tüntetéseket, vagyis nyolc évvel azelőtt, hogy Oroszország bekebelezte a Krímet. Az ukrán ügyész állítása szerint Manafort azon munkálkodott, hogy elősegítse Janukovics és pártja népszerűségét, és az ő ötlete volt, hogy Janukovics ajánljon autonómiát a Krímnek, elnyerendő az ott élők támogatását.
Manafort kétes üzleteiről a héten már a The New York Times is közölt részletes riportot. A lap nyilvánosságra hozta, hogy 12,7 millió dollárt kapott készpénzben az ukrán elnöktől, a volt kampányfőnök azonban ezt tagadta, „butaságnak” minősítette az információt.