hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke teljes kegyelemben részesítette Jack Johnsont, az első afro-amerikai nehézsúlyú bokszbajnokot, akit 1913-ban egy év börtönre ítéltek. Az ítélet mögött komoly fajgyűlölet állt.

trump kegyelemDonald Trump az ovális irodában írta alá a bokszoló megkegyelmezéséről szóló dokumentumot Sylvester Stallone, illetve Lennox Lewis és más bokszolók társaságában – írja a New York Times.

A bokszolót azért ítélték börtönre, mert „erkölcstelen okokból” vitt át az államhatáron egy prostituált fehér nőt, akivel egyébként stabil kapcsolatot ápolt.

Trump úgy véli: a bokszoló egy igazán nagy harcos volt, akivel nagyon keményen bántak. Szót ejtett arról is, hogy olyasmiért töltött tíz hónapot börtönben, amit sokan rasszista indíttatású igazságtalannak látnak.

Bár Johnson egy évet kapott, mégis elmenekült az országból néhány évre. 1920-ban tért vissza, hogy leülje a büntetését.

Bajnoki címét még 1908-ban nyerte, győzelme pedig országszerte rasszista incidensekhez vezetett, hiszen legyőzött egy fehér bőrű boxolót.

Jack Johnson 1946-ban hunyt el. Kegyelmét már korábban is kérvényezték, ám 2015-ben Barack Obamával, az első fekete elnökkel nem tudták aláíratni. Úgy tudni, Johnson a nők elleni erőszakról szóló ügyei miatt nem kapott kegyelmet.

Johnson ügye rávilágít az amerikai igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható rasszizmusra. Trump azt is elmondta: Jack Johnson ítélete akkor született, amikor az Egyesült Államokban óriási faji feszültség volt.