hirdetés

Ismét több lakott területet lőttek az éjjel az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkivnál, a megyeszékhely határában fekvő Derhacsi településen. Az előzetes adatok szerint három polgári személy vesztette életét és heten sebesültek meg – közölte a régió kormányzója.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy Oleh Szinyehubov kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon közölte még, hogy a megyében a leghevesebb harcok változatlanul Izjum városánál zajlanak. Egyúttal hozzátette, hogy az orosz csapatok napról napra nagy erőket veszítenek Izjumnál. A Harkivtól délre fekvő Lozova településről az ukrán hatóságok elkezdték az ott lakók kimenekítését – írta a megyei vezető.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye katonai adminisztrációjának vezetője arról adott hírt, hogy Rubizsne településen orosz lövedék csapódott be egy templomba, két pap megsérült.

Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója közben arról számolt be, hogy az orosz csapatok már elhagyták Csernyihiv város könyékét, így az ukrán hatóságok viszonylag biztonságos útvonalat tudtak nyitni a megyeszékhelyt elhagyni kívánó lakosok, illetve oda irányuló humanitárius szállítmányok számára. Hozzátette, hogy az orosz erők kezdenek kivonulni a megye egész területéről.

Az ukrán vezérkar hétfő déli helyzetjelentése szerint az orosz csapatok átcsoportosítják erőiket, hogy újabb offenzívát indítsanak Ukrajna keleti részében – elsősorban Harkiv megyében és a Donyec-medencében -, de erősítéseket hajtanak végre a déli országrészben is. Az orosz csapatok változatlanul blokád alatt tartják Harkiv városát és tüzérségi támadásokat hajtanak végre a megyeszékhely ellen. Izjumnál kísérleteket tesznek egy híd helyreállítására, hogy tovább folytathassák előrenyomulásukat a város felé. Donyeck megyében a fő erőket Popaszna és Rubezsne településekhez összpontosították, továbbá előkészületeket tesznek Szeverodoneck elleni támadásokra, valamint arra, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kulcsfontosságú kikötővárost.

Eközben, az ukrán vezérkar szerint, a déli Herszon megyében az ukrán hadsereg fokozatosan visszaszorítja az orosz csapatokat. A rossz időjárási viszonyok – tengeri viharok – miatt az orosz hadihajóknak csökkent az aktivitásuk a Fekete- és az Azovi-tengeren – jelentette az ukrán vezérkar.

( Nagy Attila)