hirdetés

Ismét súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrán fegyveres erők a kelet-ukrajnai válságövezetben Donyeck térségében. Az elmúlt napokban öt katona vesztette életét és négy sebesült meg – közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A harcokban az oroszbarát szakadárok polgári épületeket is teljesen megsemmisítettek. 

 ukraine separatist attackA hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában harminc ízben nyitottak tüzet a Moszkva által támogatott szakadárok az ukrán katonák állásaira. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára: a szakadárok 13-szor lőtték Donyeck környékét, 12-szer nyitottak tüzet a frontvonal déli részén, Mariupol térségében, északon, Luhanszk közelében pedig 5 alkalommal.

A Luhanszk megyei kormányzói hivatal közölte, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be a Luhanszktól mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő, kijevi ellenőrzés alatt lévő Sztanicja Luhanszka településre. A becsapódások következtében beomlott a járási állami hivatal díszterme, egy lakóháznak pedig teljesen leégett a teteje és a második szintje, miután telibe találta egy tüzérségi lövedék. Áldozatokról nem érkezett hír.

Továbbra is feszült a helyzet a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivka településnél, ahol a minszki megállapodások által tiltott, 120 milliméteres kaliberű aknavetőket is bevetettek a szakadár erők.  A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a szakadárok ki akarják szorítani Avgyijivka térségéből az ukrán fegyveres erőket. A hetek óta szinte folyamatosan zajló támadásaikban a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket és harckocsikat is bevetnek.  Két nappal korábban 14 ukrán katona sebesült meg a harcokban, java részük a megyeközpont melletti település elleni támadásokban.

A helyzet súlyosbodásáért egymást vádolják a szemben álló felek. A DAN donyecki szakadár hírportál nem megnevezett „védelmi” forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők vasárnapra virradó éjjel több mint 200 tüzérségi aknát lőttek ki a megyeközpont térségében.