hirdetés

Lassan de biztosan haladnak az ukránok az oroszbarát szakadárok által elfoglalt városaik visszafoglalásában. Petro Porosenko ukrán elnök Szlavojanszkban a kelet-ukrajnai nagyvárosok felszabadítására tett ígéretet. Egyre kisebb területet ellenőriznek az oroszbarát szakadárok a keleti országrészben.

szlovjanszk_

Felére csökkent a szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai terület – írta Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központja vezetője. Szerinte egyébként a fegyvereseknek nincs annyi erejük és eszközük, hogy teljességgel ellenőrizni tudnák az összes nekik tulajdonított területeket. A szakértő szerint szorul az ostromgyűrű a „terroristák” körül, de az nem nevezhető teljesnek, mert a szakadároknak közvetlen kijárásuk van az ukrán-orosz határra.
Az úgynevezett donyecki népköztársaság „külügyminisztériuma” a kelet-ukrajnai terület diplomáciai elismerését kérte a szakadár moldovai Dnyeszter-melléki Köztársaságtól és a grúziai Abháziától.
Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint az erre vonatkozó hivatalos levelet Olekszandr Borodaj, a „donyecki népköztársaság” „kormányfője”, Andrij Purhin „miniszterelnök-helyettes” és Denisz Pusilin „parlamenti elnök” írta alá.
A levélben a donyecki szakadár vezetők katonai juntának nevezik az új kijevi vezetést, amely szerintük „fasiszta ideológiát valló szélsőséges nacionalista erőkből alakított kormányt”. „Az új ukrán hatóságok háborút indítottak az ország orosz ajkú lakosságának megsemmisítésére” – áll a levélben.
A katonai költségvetés növelésére tett ígéretet Petro Porosenko ukrán elnök. A tervezett lépés célja a hadsereg hazai gyártású, modern fegyverekkel való felszerelése – derült ki az ukrán államfő honlapján szerdán közzétett nyilatkozatból.
Porosenko kijelentette: a hadiipari megrendeléseknél teljes mértékben figyelembe veszik majd azokat a tapasztalatokat, amelyeket az ukrán Nemzeti Gárda és a fegyveres erők tagjai gyűjtöttek az oroszbarát szeparatisták ellen a Kelet-Ukrajnában vívott harcok során.
Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy az állam ezentúl nem fog az adófizetők pénzéből milliárdokat költeni olyan tudományos programokra, amelyekre senkinek nincs szüksége, és amelyek eddig nem szolgáltak másra, csak sikkasztásra. Porosenko szerdán megjelent nyilatkozatában kitért arra is, hogy az ország ipara nagy pontosságú fegyvereket, pilóta nélküli repülőgépeket fog előállítani, illetve minden más olyan eszközt – a golyóálló mellénytől kezdve az éjjellátó készülékig –, amire a hadseregnek szüksége van.
Az ukrán államfő kedden rövid munkalátogatást tett a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, amely a múlt szombatig a kormány ellen harcoló oroszbarát szeparatisták első számú fellegvára volt. Porosenko a vizit alkalmával a kelet-ukrajnai nagyvárosok felszabadítására tett ígéretet.
Olaszország álláspontja, hogy csak politikai úton lehetséges az ukrán válság megoldása – hangsúlyozta Federica Mogherini olasz külügyminiszter, aki szerdán Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.
„Az Európai Unió (soros) elnökeként mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy közreműködjünk egy kölcsönösen elfogadható megoldás megtalálásában” – tette hozzá Mogherini, akit szerdán fogad Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az olasz külügyminiszter, aki július 8-án Kijevben tárgyalt, közölte: szívesen megosztja az ukrán fővárosban tett látogatása tapasztalatait.