hirdetés

Törökország falat képez a terrorizmus és Európa között – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök Isztambulban a NATO parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán tartott beszédében.


erdogan

Erdoğan arra kérte a NATO-tagországokat, hogy lépjenek fel a területükön folytatott terrorpropagandával szemben. Továbbá elmondta, hogy Ankara mint a terrorizmus egyik áldozata nem tűrheti, hogy a Törökországban tevékenykedő szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amely egyébként az Európai Unióban is terrorszervezetnek minősül, „kellemesen érezze magát” az EU-ban.

„Ha ez a fal ledől, a terroristák tűzzel és vérrel árasztják el a világot!”

Törökország a július 15-i puccskísérletet követően keményen fellép minden általa terrorszervezetnek tartott csoport, így a PKK ellen is, bár Ankara az összeesküvés kitervelésével az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja, akinek kiadatását a közelmúltban többször kérte Washingtontól.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólalásában hangsúlyozta: nem ítéli el a hatalomátvételi incidens óta zajló török kormányzati tisztogatást, amelynek során PKK-s kapcsolataikra hivatkozva előzetes letartóztatásba helyeztek többek között kurdbarát újságírókat és tíz parlamenti képviselőt, de figyelmeztetett, hogy az eljárásoknak a törvény keretein belül kell maradniuk.
Az utóbbi négy hónap tömeges letartóztatásai, munkahelyi elbocsátásai, valamint a sajtó elleni intézkedések uniós politikusok aggodalmát váltották ki. Török ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom nemcsak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számol le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

(Bánrévi Lili)

Forrás: MTI