hirdetés

Erdoğan nem akar az unió tagja lenni. Inkább úgy tűnik, a diktatúra és Oroszország mellett döntött, hisz ha a parlament megszavazza, ő bizony, a majdnem puccs áldozata aláírná az erről szóló törvényjavaslatot – közölte Recep Tayyip Erdoğan. Az államfő mellett ismét hatalmas milliós isztambuli nagygyűlés volt, amely egyre jobban sodorja a törököket ki az unióból.

ERDOGAN

Törökország úgy tűnik, megtette az első lépést a halálbüntetés visszaállítása felé. Erre lehet ugyanis abból következtetni, amit Recep Tayyip Erdoğan török elnök mondott, a hétvégi több milliós tömeg előtt tartott nagygyűlésén, ahol természetesen a majdnem megpuccsolt államfőt éltették. Erdoğan nem titkolta, hogy  parlamenti jóváhagyással a háta mögött aláírna az erről szóló esetleges törvényjavaslatot.

Törökországban egymást érik a hasonló megmozdulások azóta, hogy Erdoğan-féle Igazság és Fejlődés Pártnak (AKP) július 15-én civil támogatással sikerült úrrá lennie a hadsereg igen amatőr puccskísérletén. Az AKP politikai az Egyesült Államokban élő hitszónokot, Fethullah Gülent sejtik a puccskísérlet mögött, a halálbüntetés visszaállításának a gondolata a hívei elleni boszorkányüldözés során merült fel először. Ez a boszorkányüldözés rengeteg emberre sújtott le. A puccs kudarcát követő nagyszabású tisztogatási akciókban eddig több mint tízezer embert vettek őrizetbe, több tízezret pedig elbocsátottak a munkahelyéről azzal a gyanúval, hogy Gülennek és mozgalmának, a Hizmetnek a híve.

A boszorkányüldözés egyébként már Magyarországot is elérte. A törökök két gülenista kapcsolattal vádolt alapítványi iskola felszámolására kérték fel a magyar hatóságokat, mondván, ezek terrorizmus által támogatott intézmények.

Úgy tűnik manapság, ami egy bizonyos politikai körnek nem tetszik, az most terrorizmus szóval címkézhető. Régebben forradalmároknak vagy ellenállóknak nevezték őket.

A halálbüntetés visszaállításáért Törökországnak nagy árat kellene fizetnie. Az Európai Unió mérvadó politikusai közül többen és több fórumon is jelezték, ha Törökország esetleg rálépne az útra, amely a halálbüntetés visszaállításához vezet, akkor lemondhat a csatlakozási álmairól. Más kérdés, hogy Törökország kezében is van adu, mégpedig a menekültkérdés megoldása, és megtorlásul az EU-csatlakozási álmok szertefoszlatásáért dönthet úgy, hogy szabad utat enged a több millió közel-keleti és közép-ázsiai menekültnek az öreg kontinens felé.