hirdetés

Az eddigi adatok alapján vélhetően szándékosan csapódott földnek a kedden lezuhant Germanwings-géppel a másodpilóta – jelentette ki a francia ügyészség. A 28 éves német Andreas Lubitz légzése tisztán hallatszik a hangfelvételen, azaz nem lehetett rosszul  é tudatánál volt. Ennek  ellenére mégsem engedte vissza a fülkébe a gép kapitányát. A műszereket is átállította, hogy csökkentse a gép magasságát. A német médiában újabb találgatások jelentek meg arról, hogy a másodpilóta depresszióval kezelték volna.

 germanwings

Szándékosan pusztíthatta el kedden a Germanwings A320-as gépét Andreas Lubitz másodpilóta, a terrortámadást pedig kizárták. Brice Robin francia ügyész. szerint a fekete dobozon rögzített hangfelvételek bizonyítják, hogy a 28 éves másodpilóta nem engedte be a fülkébe a visszatérő kapitányt, miután az valamiért kiment.

A Le Figaro szerint a hangfelvételen végig hallatszik a másodpilóta légzése akkor is, amikor nem nyit ajtót a kopogtató kollégának. Az utolsó percekben jól hallatszik, ahogy a kapitány dörömböl az ajtón, és szól a vészjelzés, miközben Lubitz légzése végig nyugodt maradt. Az utolsó pillanatokban viszont az utasok sikítozása is hallatszik a háttérben Az első tiszt szándékosan állította át úgy a műszereket, hogy csökkenthesse a gép repülési magasságát. Az ügyész szerint a repülő 700 kilométer per órás sebességgel csapódhatott be, mindenki azonnal meghalt.

 

A gép mindkét pilótája német volt. Andreas Lubitz Észak-Rajna-Westfaliából, Montabaurból származott, vallási nézeteiről semmit nem tudni, de az ügyész szerint nem is ezzel kéne foglalkozni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem szerepel a terroristaként számon tartottak listáján. Ő az, akit 2013-ban vett fel a Germanwings, és eddig 630 órát repült.

A két pilóta a repülés első 20 percében még kedélyesen beszélgetett egymással. A kapitány az ugyancsak német, düsseldorfi S. Patrick volt, ő tíz éve dolgozott a cégnél, és 6 ezer órát repült már.

Miután a New York Times csütörtökön reggel nyilvánosságra hozta, hogy a gép fekete doboza által rögzített hangok szerint a gép egyik pilótája egyedül maradt a kabinban,felmerült annak a lehetősége, hogy szándékosan, öngyilkossági szándékkal zuhanhattak le a géppel, mivel a kabinba kívülről csak akkor lehetetlen visszatérni, ha odabentről megtagadják a bejutást.