hirdetés

Tojásdobálás volt a koszovói Parlamentben. Az ellenzéki képviselők tojással dobálták meg ugyanis a miniszterelnököt a pristinai parlamenti ülésen. Mindez akkor történt, amikor Isa Mustafa arról beszélt, hogy Szerbiával milyen megállapodásokat kötött. Három honatyát elővezettek, az ülést pedig megszakították.

isa mustafa

Isa Mustafát az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt honatyái dobálták meg, miközben a Szerbiával kötött legújabb, augusztus 25-i brüsszeli megállapodásokról beszélt. Az ülést az incidenst követően megszakították, három képviselőt pedig elővezettek.

Az őszi ülésszakban ez már egyébként a második ülés volt, amelyet meg kellett szakítani. Múlt csütörtökön éppen azért szakadt félbe a parlament munkája, mert az ellenzék tiltakozott az ellen, hogy a következő ülésen Mustafa ismertesse a brüsszeli megállapodás részleteit. Az ellenzéki politikusok azért háborodtak fel, mert szerintük a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás túl sok jogot biztosít a Koszovóban kisebbségben élő szerbeknek.

Isa Mustafa ugyanakkor kedden éppen arról beszélt a képviselőknek, hogy a megállapodás értelmében létrejött szerb önkormányzatok közösségének nem lesz végrehajtói hatalma.

Belgrád és Pristina kapcsolata 2008 óta nem rendeződött; Koszovó akkor egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ám ezt Szerbia azóta sem hajlandó elismerni. A világon több mint száz ország szerint független államnak számít az egykori szerb tartomány, ugyanakkor öt uniós tagállam – Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus és Spanyolország –, valamint Kína és Oroszország szerint sem önálló államról van szó.