hirdetés

Jó hír, hogy az Európai Unió sem elégedett a vakcina beszerzéssel. Sőt nyárra az EU tagállamainak a 70%-át be kell oltani. Nagy kérdés ez miképp fog sikerülni, hisz igény van rá, de vakcina nem nagyon érkezik. Ausztria mindeközben előírta, hogy csak FFp2-es maszkokban lehet az embereknek közlekedni. Az ilyen maszkok gyógyszertári értékesítését még az első hullám idején a tisztifőorvos egy körlevélben tiltotta meg.

 

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni beoltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Margarítisz Szkínász sajtótájékoztató keretében az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertette.

Az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és az fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására.

Eközben Ausztriában előírták a lakosságnak, hogy csak FFp2-es maszkban lehet járni bárhova is. Ez a maszk valóban véd, de például Magyarországon az első hullám idején a gyógyszertárak hiába rendeltek ilyen maszkot nem vásárolhattak, mert a tisztifőorvos ezt megtiltotta. Igen Müller Cecíilia levélben közölte ez az FFp2-es maszk, nem gyógyászati segédeszköz.

Így nagy kérdés itthon is lesz-e a a magyar labornak tekintett ausztriai intézkedés ? Vagy ez most nem fontos.

 

( nagy a.)