hirdetés

Több ezren vonultak szombaton Zágráb utcáira az abortusz elleni tiltakozásul, míg jogvédő csoportok felhívására több százan vettek részt az ellentüntetésen, amelynek résztvevői attól tartanak, hogy a konzervatív Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök kormánya a magzatelhajtáshoz való jog eltörlésére készül.

 abortusz ellenes tüntetés zágráb

A rendőrség közlése szerint mintegy hétezren vettek részt a konzervatív és katolikus csoportok által első alkalommal szervezett, „Menet az életért” elnevezésű felvonuláson, amelynek az volt a célja, hogy emlékeztessen az élethez és a természetes halálhoz való jog elidegeníthetetlen voltára. A demonstráción részt vevő Sanja Oreskovic, a kormányfő felesége az N1 helyi televíziós csatorna tudósítása szerint azt mondta, minden értelmes embernek támogatnia kell a felvonulást. A tüntetés helyszínétől nem messze mintegy háromszáz ember gyűlt össze, hogy „Védjük meg a választás jogát!” feliratokat a magasba tartva az abortuszhoz való jog mellett foglaljon állást.

Bojana Genov, a Horvát Nők Hálózata nevű jogvédő szervezet tagja azt mondta, hogy az abortusz elleni felvonulás egyetlen célja, hogy csorbítsa a nők jogait. Úgy vélte, a magzatelhajtást szabályozó jelenlegi törvény megfelelő és meg kell védeni. A Jugoszlávia fennállása idején meghozott, 1978 óta érvényben lévő szabályozás a terhesség tizedik hetéig engedélyezi az abortuszt. Horvátország 4,2 millió lakosának közel 90 százaléka katolikus.