hirdetés

Németországban is tüntetések sora volt, igaz mindegyik békésen lezajlott. A faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanság ellen demonstráltak Berlintől kezdve Lipcséig. Több tízezren vonultak az utcára.

 

Több tízezer ember részvételével tartottak tüntetéseket vasárnap Németországban a faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanság ellen.

A legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kaputól a Neukölln nevű városrészig tartó, kilenc kilométer hosszú élőláncot alkottak a tüntetők. A koronavírus-járvány miatt nem egymásba kapaszkodtak, hanem egy színes szalagokból font köteléket tartottak közösen, egymástól másfél, két méterre állva. Csaknem valamennyien a szájukat és az orrukat takaró maszkot is viseltek. A szervezők számításai szerint 20 ezren, a rendőrség előzetes adatai szerint nagyjából kilencezren lehettek.

A társadalmi szolidaritást jelképező kötelékkel megmutattuk, hogy összetartozunk – nyilatkozott a tüntetést szervező Unteilbar (Megoszthatatlan) elnevezésű kezdeményezés szóvivője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

A kezdeményezéshez a szakszervezetek országos szövetségétől (DGB) a Nagymamák a szélsőjobb ellen (Omas gegen Rechts) nevű csoportosulásig 130 társadalmi szervezet és civil egyesülés csatlakozott, természetesen a koronavírus-járvány miatt a higiéniai szabályok betartásával.

A tüntetők az eredetileg rasszizmusellenes demonstráción sokszínűek voltak a résztvevők: voltak, akik az eredeti célú transzparenseket tartották fel, mások a klímaváltozás ellen vagy az oktatás támogatásáért demonstráltak. A vasárnapi tüntetéssel a szervezők azt is meg akarták mutatni, hogy – ellentétben az egy héttel ezelőtti, zsúfolt, maszk nélküli tüntetéssel – létezhet egyensúly a gyülekezési szabadság érvényesítése és a járványügyi védekezés között.

Az új koncepció bevált, a tüntetés példamutató volt – nyilatkozott az RBB-nek a rendőrség szóvivője. Hasonló megmozdulásokat tartottak vasárnap más német nagyvárosokban, köztük Hamburg és Lipcsében is.