hirdetés

Már Amerika több városában tüntetnek, országossá váltak a megmozdulások a rendőri erőszak ellen az Egyesült Államokban. A zavargásokat egy minneapolis-i fekete férfi, George Floyd halála váltotta ki, akit rendőrök öltek meg a kamerák elött. Több városban kijárási tilalom van. Trump elnök pedig ki van akadva az események miatt.

 

Pénteken már az Egyesült Államok számos városában voltak tüntetések, a washingtoni tiltakozás miatt egy időre a Fehér Házat is le kellett zárni. Donald Trump amerikai elnök a történteket szörnyűnek nevezte.

Minneapolisban, illetve a szomszédos St. Paul-ban péntekre kijárási korlátozásokat rendeltek el este nyolc és reggel hat között, melyek szombaton is érvényben lesznek. A városokban ennek ellenére zajlottak tüntetések az éjszaka folyamán, a beszámolók szerint több autót és épületet is felgyújtottak. Sok helyen nem csak Floyd halála miatt tiltakoztak, hanem olyan helyiek emléke miatt is, akik szintén feleslegesen erőszakos rendőri túlkapások miatt vesztették életüket.

A rendfenntartásban már a Nemzeti Gárdát is bevetették.

George Floyd azután vesztette életét, hogy miután igazoltatták, a helyszínre érkező újabb rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, teljesen feleslegesen. A férfi ugyanis nem viselkedett erőszakosan. Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. Az esetet egy járókelő kamerája is rögzítette. A történtek után négy rendőrt kedden elbocsátottak, és habár a döntéssel a polgármester is egyetértett, még aznap békés tüntetés szerveződött a városban.

Amerikai tudósítónk Horváth Szabolcs az alábbiakat látta.

Sajnos a békés tüntetések erőszakossá váltak. A rendőrök paprikaspray-t, könnygázt, illetve villanógránátot, sőt, gumilövedéket is bevetettek. Szerdán éjszaka a tüntetők épületeket is felgyújtottak, több üzletet, köztük dohányboltot, élelmiszerboltot és elektronikai üzletet is kifosztottak. Az illetékes Tim Walz kormányzó azt mondta, hogy a minneapolisi Lake Street és a Hiawata környékén borzasztóan veszélyessé fokozódott a helyzet. Mindenki biztonsága érdekében arra kérem önöket, hogy hagyják el a területet, és engedjék a helyszínre a tűzoltókat és az orvosokat. Sajnos a tüntetéseknek már van halálos áldozata, több embert letartóztattak. Amerika több városában tüntetnek a rendőri brutalitás és a rasszizmus miatt. Szerencsére a megmozdulások többnyire békések, de az erőszak sok helyen ott van. -számolt be az eseményekről kollegánk Horváth Szabolcs.