hirdetés

Tizennyolc bányász még mindig lent lehet a tárna mélyén – közölte pénteken a török energiaügyi miniszter, hozzátéve, hogy a keddi bányatűz halálos áldozatainak végleges száma 300 körül lehet. A bányatársaság azt állítja, hogy részéről semmiféle hanyagság nem történt, de azt még mindig nem tudja, hogy mi okozta a katasztrófát.

“A tűz még mindig lángol, bár már kevésbé hevesen, de továbbra is füst lepi be a tárnákat” – mondta az energiaügyi miniszter, Taner Yildiz.Az Isztambultól mintegy 250 kilométerre délre fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején robbanás történt. Az első hírek szerint egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki egy tárnában, egy kilométeres mélységben. A tűz keletkezésekor 787 bányász volt a bányában.

Bányaszerencsétlenség Törökországban MTI

A bányatársaság, a Soma Holding pénteken közzétett adatai szerint 363 bányászt sikerült épségben kimenekíteni és további 122-őt kijuttatni, de utóbbiak kórházi ápolásra szorulnak. A bányatársaság 284 bányász halálát erősítette meg és közölte, hogy 18 munkást még mindig nem találnak.

A somai Törökország történetében az eddigi legsúlyosabb bányaszerencsétlenség.

MTI