hirdetés

Intenzív katonai átcsoportosítást tapasztalt az orosz honvédelem a török–szír határon. Egyre több jel mutat arra, hogy Törökország titokban Szíria megtámadására, lerohanására készül – jelentette be Igor Konashenkov, az orosz honvédelmi minisztérium szóvivője.

török katonák

Az orosz honvédségi szóvivő elmondta, hogy egyre több titkos katonai átcsoportosításról árulkodó jelet tapasztalnak a török–szír határnál. Emlékeztetett, legutóbb is Moszkva szolgáltatott megdönthetetlen bizonyítékokat a török agresszióról az észak-szíriai Latakia tartomány lebombázása után.

Meglepve értesültünk arról, hogy a Pentagon, a NATO és számos emberjogi szervezet még most sem képes kiállni Szíria mellett, szótlanul tűrik a török bombázásokat – mondta felháborodva Igor Konashenkov.

A szóvívő felemlegette az orosz megfigyelés leállítását is. Szerinte pont azért tiltotta ki a török kormány az orosz gépeket a határ menti területekről, hogy minél tovább titokban tartsa illegális katonai tevékenységét. Konashenkov a törökök számlájára írta az Iszlám Állam terroristáinak felfegyverzését is, fényképpel bizonyította, hogy Aleppóban és Idlibben harcosokkal és fegyverekkel látják el őket az éj leple alatt.

Egy ilyen fontos információkat eltitkoló NATO-tagország nemcsak a szervezetre, de Európára is bomlasztó hatással lehet, még tovább csökkenti a tagállamok közti a bizalmat – figyelmeztetett az orosz haderő kommunikációs vezére.

Szerinte Moszkva nem hagyja szó nélkül a Nyitott Égbolt Szerződés megszegését. Moszkva sokkal intenzívebb hírszerzési és felügyeleti munkát folytat a Közel-Keleten, mint korábban, így az ankarai kormány titkolózása véleménye szerint amatőr lépés.