hirdetés

A NATO szerint Oroszország vegyi fegyvereket és akár atombombát is bevethet Ukrajna ellen, mert a háború nem úgy alakul, ahogy arra Putyinék számítottak. Amerika épp ezért egy speciális egységet állított fel.

 

A Fehér Ház titokban összeállított egy nemzetbiztonsági tisztviselőkből álló csapatot, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesek megfelelően reagáljanak arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvert vetne be ellenük – írja a New York Times.

A Tigriscsapatnak elnevezett csoport hetente háromszor ülésezik, a megbeszéléseken arra keresik a választ, hogy ha Oroszország ki akarja terjeszteni a háborút a szomszédos országokra, köztük Moldovára és Grúziára, akkor hogyan lehet felkészíteni az európai országokat a korábban nem látott mértékű menekülthullámra.

A lap szerint egy hónappal ezelőtt az ilyen forgatókönyvek sokkal inkább csak elméletben léteztek. Azonban jelenleg minden vezető úgy gondolja, hogy Moszkva a fegyvertárának legerősebb fegyvereihez folyamodhat, hogy kimentse magát a katonai patthelyzetből.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban hangsúlyozta, hogy abban az esetben, ha csak Ukrajnán belül alkalmaznak tömegpusztító fegyvereket, annak súlyos következményei lehetnek a NATO-tagországokban élő emberekre nézve is. A főtitkár itt arra utalt, hogy vegyi vagy radioaktív felhők sodródhatnak át a határon.

( Németh A.)