hirdetés

Kezdődik a zűrzavar. Megkezdték az emberek evakuálását a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaságban, Donyeckben és Luhanszkban, arra hivatkozva, hogy az ukránok támadást indíthatnak. Mindeközben a nyugatiak szerint Oroszország „hamis provokációt” folytat, amivel a saját agressziójukat akarják majd igazolni. Szerintük ennek része lehet az is, hogy orosz források szerint péntek este felrobbantották a donyecki népi milíciák vezetőjének autóját.

 

Mondhatni igen mozgalmas volt a péntek az ukrán-orosz hacacáréban. Az ukránok és az orosz szakadárok összecsaptak egymással. A két szakadár köztársaság megkezdte lakosai evakuálását Oroszországba, egy általános ukrán támadás lehetőségére hivatkozva. Az ukránok tagadták, hogy támadásra készülnének. Vlagyimir Putyin megegyezést sürget, közben az oroszok rakétákkal gyakorlatoznak. Az amerikai hírszerzés szerint továbbra is fennáll az orosz támadás lehetősége, de minden Putyinon múlik. Állítólag már 190 ezer orosz katona várakozik az ukrán határ mentén.

Az ukránok és az orosz szakadárok közti összecsapásokról az egyik frontvonalhoz közeli ukrán kisváros lakója, Julia Kovaleva azt mondta: péntek hajnalban tüzérségi lövedékek csapódtak be a közelükben.

Erre legalább egy éve nem volt példa. Ha csak géppuskatüzet hallunk, az már nem zavar, de ez most hangosabb volt
– mondta.

Az ukrán kormányzat azt állítja: a szakadárok összesen 60 alkalommal sértették meg a fegyverszüneti egyezményeket, ráadásul az esetek több mint kétharmadában a minszki megállapodásban egyértelműen tiltott nehéztüzérségi eszközöket is bevetettek. Közleményük szerint egy katonájuk sérült meg.

Az ukránok már csütörtökön is arról számoltak be, hogy a szakadárok tüzérsége célba vett egy óvodát. Pénteken viszont már az is biztos, hogy az ukránok is rálőttek a szakadárokra: a szakadárok közlése szerint Donyecktől nem messze csapódtak be ukrán tüzérségi lövedékek. Hozzátették: körülbelül 200 nehéztüzérségi lövedéket lőttek ki az ukránok, ezek mellett pedig kézi lőfegyvereket, gránátvetőket is használtak.

Az összecsapások után elrendelték az emberek evakuálását a két szakadár köztársaságban. Először a Donyecki Népköztársaság elnöke, Gyenyisz Pusilin intézett felhívást a helyiekhez, amelyben közölte: a hatóságok megszervezték az emberek központosított és tömeges Oroszországba telepítését, mondván Ukrajna hamarosan offenzívát indít.

Pusilin a bejelentkezésében azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan ki fogja adni parancsot az offenzívára. Hangsúlyozta azt is, hogy a mostani kitelepítési parancs elsősorban a nőkre, a gyerekekre és az idősekre vonatkozik. Hozzátette: megállapodott az orosz vezetéssel, hogy a menekülteket Rosztov megyében helyezik el, a gyors határátlépés feltételeit az átkelőknél megteremtették.

Valamivel később a fentihez hasonló bejelentést tett a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Paszicsnyik is. A két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság – orosz médiajelentések szerint – az elmúlt napokban felerősödött ukrán aknavető- és tüzérségi támadásokról számolt be, amit egy ukrán támadás előkészítéseként értékeltek.

„Nem tudom, hogy mi történik ott.” – Ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak a hírre reagálva.

Mindez azért is érdekes, mert – mint írtuk – a szakadárok azt állították, hogy egyeztettek az evakuálásról az orosz hatóságokkal. A szóvivő azt mondta: ő nem tud róla, hogy bármilyen, ehhez hasonló megegyezést kötöttek volna a szakadárokkal.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint pénteken már meg is kezdték az emberek evakuálását buszokkal, a határátkelőhelyeknél hosszú sorok alakultak ki.

Mindeközben a köztársaságok külügyminiszterei jelezték: nem tárgyalnak az ukránokkal. Bejelentésük szerint Ukrajna időközben megkereste őket azzal, hogy hívjanak össze egy rendkívüli találkozót a konfliktus tisztázása érdekében. Ezt azonban elutasították, mert szerintük az ukránok valójában nem a megegyezést keresik, hanem csak azt akarják elhitetni, hogy a békés megegyezésben érdekeltek.

Dmitro Kuleba védelmi miniszter azt írta: hamisak azok az orosz híresztelések, miszerint Ukrajna támadásra készülne, vagy szabotázsakciókat hajtott volna végre a szakadár köztársaságok területén lévő gyárakban. Hozzátette: nem is terveznek ilyen akciókat a Donbaszban, mivel a diplomáciai megoldás hívei.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pedig azt mondta: szerinte Moszkva provokációjának célja az, hogy Kijev katonai eszközökkel, erőteljesen reagáljon, hogy elmondhassák az oroszok, nem ők kezdeményezték a fegyveres összecsapást.

Az ukrán kormány folyamatos vádaskodásban áll Moszkvával, valamint szakadárok egy csoportjával, akiket Moszkva támogat.
Az ukrán hadsereg most motivált, és készen áll minden forgatókönyvre. A Stinger és Javelin rakéták lehűtik az oroszok
lelkesedését a nagyszabású háború megindítására– vélte az RNBO titkára, aki azt is hozzátette. a katonáik csak válaszcsapást adtak akkor, amikor a tüzérségük tűz alá vette a donyeckieket.

A Donyecki Népköztársaság hírügynökség közölte, hogy péntek este a fővárosban felrobbant a donyecki népi milíciák vezetőjének autója egy kormányhivatal közelében. A hírügynökség szerint egy orosz gyártmányú dzsip repült a levegőbe. Úgy tudni, hogy a robbanásban senki sem sérült meg.

Egy közleményben a szakadár köztársaság egyik hivatalos szerve arra kérte a civileket az eset után, hogy maradjanak nyugodtak, de legyenek figyelmesek, és vigyázzanak magukra, ha kimennek az utcára.

Ukrán és nyugati tisztviselők a fenti esettel kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy szerintük a robbanást a szeparatisták rendezték meg, és az efféle akciókkal azt akarják bizonyítani, hogy nem Oroszország az agresszor a konfliktusban.

Mindeközben a CNN az amerikai hírszerzésre hivatkozva azt írja: Oroszország minden jel szerint továbbra is arra készül, hogy lerohanja Ukrajnát. Ez a támadás már a következő napokban is bekövetkezhet. Az amerikai tisztviselők ugyanakkor leszögezték:nem tudják Putyin döntött-e már a katonai offenzíváról. Hangsúlyozták: van esélye annak is, hogy elhalasztják az akciót, és annak is, hogy egyáltalán nem támadnak.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy az orosz csapatmozgásokból arra lehet következtetni, hogy „támadásra készülnek”.

( Németh Attila)