hirdetés

Oroszország katonák tízezreit készül mozgósítani a következő Ukrajna elleni offenzívára. A brit hírszerzés szerint a Kreml foszfor bombákat is befog vetni a siker érdekében és végső rohamra készülnek Mariupol ellen. A kikötővárosban a civil áldozatok száma több tízezerre tehető.

 

Az orosz csapatok legalább 300 kórházat semmisítettek meg, és csak Mariupolban már több tízezren haltak meg –mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlament képviselőinek tartott beszédében.

Többek közt arról beszélt az ukrán elnök, hogy az oroszok demonstratív céllal pusztítják Mariupolt, és nem hajlandók leállítani offenzívájukat. Szerinte Oroszország egész Európát támadja, és nem fog megállni, hacsak nem állítják meg.
A kikötővárost korábban az ukrán elnök „a háború szívének” nevezte. Szerinte az ukránok tárgyalási pozíciója attól függ, hogy a keleti régiókban – a Donyec-medencében és Mariupolban – mennyire tudják visszaverni a támadásokat.

Miután az orosz csapatok kivonultak Kijev környékéről, műholdképeken az látszik, hogy Kelet-Ukrajnában összpontosítják a haderőt.

Zelenszkij kiemelte, hogy Oroszország katonák tízezreit készül mozgósítani a következő offenzívára. Ukrajnának ezért további segítségre van szüksége, mondta.

A brit hírszerzés közleményében tudatta, hogy az orosz seregek Mariupol végső ostromára készülnek és foszfor bombákat is bevetnek majd a harcokban. Az ilyen tiltott bombák 2000 Celsiuson égnek és minden élőlényt elpusztít, sőt a betonon is egyszerűen át ég, így az óvóhelyek és bunkerek elpusztítására is képes.

Mindezt tudva nem véletlen, hogy az oroszok ezt akarják bevetni az ukrán katonák ellen.

(CsT)