hirdetés

Mától lép hatályba az osztrákoknál az a törvény, mely betiltja az egész arcot takaró muszlim kendők (burka, nikáb) viselését az országban. Az új előírások azt mondják ki, hogy az arcnak a haj vonalától az állig látszania kell.

 

burkás nőA szabály indoklása szerint ezt “az osztrák értékek védelmében” vezették be.

A muszlim csoportok tiltakoznak a törvény ellen, jelezve, hogy a teljes burkát mindössze 150 nő viseli az országban. A tilalom a leginkább elterjedt muszlim kendőre, a hidzsábra nem vonatkozik, az szabadon hagyja ugyanis az arcot.

A szabályok ellen a muszlim közösségek mellett az osztrák turisztikai illetékesek is felszólaltak, szerintük ugyanis visszaveti a konzervatív, öböl-menti arab országokból érkező turistákat egy ilyen törvény.

Franciaországban és Belgiumban 2011-től tiltott a burka viselése, a hollandok most tárgyalnak hasonló törvényről, Németországban pedig Merkel arról beszélt, hogy ahol jogilag lehet, ott tiltaná ő is az egész arcot takaró kendőket. Az osztrák törvény egyébként azt is kimondja, hogy utcán a tradicionális muszlim kendők mellett orvosi maszkot vagy bohócálarcot sem lehet hordani.