hirdetés

“Viktor háborúba megy” címmel jelenik meg egy írás Magyarországról a héten megjelenő nyomtatott brit The Economist hetilapban. A cikk szerint Orbán összerúgja a port a párttársaival és az Egyesült Államokkal is.

 orban_viktor

“Az év nem kezdőik jól Magyarország harcias miniszterelnökének, Orbán Viktornak” – írja a brit The Economist hetilap a  január 3-i nyomtatott számában, amelyben “Viktor háborúba megy” címmel jelent meg írás Magyarországról. A cikk megemlíti, hogy a kormánypárt népszerűsége csökken és 900 ezer szavazót veszítettek, Orbán személyes népszerűsége pedig szintén nagyot esett.

A lap megjegyzi, a népszerűség-csökkenés annak köszönhető, hogy a kormány be akarta vezetni az internetadót, amit a több tízezres tüntetések után sietve visszavontak, ám ahelyett, hogy megbékítette volna a dühös magyarokat, a kormány ezen első visszavonulása 2010-es hatalomra kerülése óta csak felkorbácsolta az indulatokat. “Az egyre növekvő dühnek mély gyökerei vannak” – írja a lap, amely megemlíti azt is, hogy mindeközben a tény, hogy miközben egyre növekszik a szegénység, egyes kormánytagok és barátaik luxuséletmódja repedéseket okozott a Fideszben.

Az Economist kitér a Pokorni és Lázár közti vitára is , majd hozzáteszi, hogy félő, hogy az Amerikával folytatott vita nyílt diplomáciai válsággá fog elfajulni, miután 6 magyar tisztviselőt korrupció miatt kitiltottak az Egyesült Államokból, amely egy meglehetősen szokatlan szankció NATO-szövetségesek között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Vida Ildikó, aki pedig a kitiltottak között van, Orbán Viktor felszólítására beperelte André Goodfriend amerikai ügyvivőt rágalmazásért,  de, mint a lap megjegyzi, a per valószínűleg sehová sem fog vezetni, miután Goodfriend diplomáciai mentességet élvez.

 

“A Moszkva felé fordulás visszafelé sült el az ukrán válság és a rubel összeomlása után” – írja a lap, amely megemlíti a Déli Áramlat projektjének orosz lemondását, mint a magyar energiastratégiára mért csapást, illetve azt is, magyar tisztviselők már arról tájékoztattak nyugati nagyköveteket, hogy a sokat ünnepelt keleti nyitásnak valójában nem sikerült annyi befektetést és tőkét vonzania az országba, mint remélték.

“Ám ahelyett, hogy rendbe hozták volna a kapcsolataikat Amerikával, Orbán és a miniszterei támadást indítottak”- foglalja össze az Economist, megemlítve, hogy a kormány “fedősztorinak” tartja a korrupciós vádakat, hogy Amerikai közben növelhesse a befolyását a régióban. Lázár János , Rogán Antal és Szijjártó Péter is agresszív kijelentéseket tettek az Egyesült Államok viselkedésével kapcsolatban, Kovács Zoltán szóvivő szerint pedig Amerika már 2011 óta ellenséges Magyarországgal szemben.

“Ilyen érzelmek jól jönnek a Fidesz bázisának, de aligha tudják növelni azt” – vonja le a konklúziót az Economist.