hirdetés

Állítólag több mint 50 halottja van az orlandói melegbárban történt merényletnek. Vizsgálja az FBI, hogy a támadónak, Omar Matinnak milyen kapcsolatai voltak szélsőséges iszlamista csoportokkal, mert úgy tűnik, voltak neki. Nemcsak vaktában lövöldözött a terrorista a rendőrség szerint, hanem a túszait módszeresen és szisztematikusan, profi módon végezte ki. A sebesültek közül többen még életveszélyben vannak, így az áldozatok száma jóval több lesz.

orlandoói terro

Az FBI szerint az orlandói melegbár elleni támadás  egy jól szervezett és jól előkészített akció volt. Egyelőre vizsgálják, hogy merénylőnek milyen háttere lehetett – mondta Ron Hopper. Az FBI regionális irodájának munkatársa szerint vannak adatok arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihádista terroristacsoportokkal.

Azt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan, hogy kapcsolatban állt dzsihádista szervezetekkel, de minden lehetőséget vizsgálunk. A támadó a helyszínre pisztolyokkal és gépkarabéllyal érkezett –közölte Ron Hopper.

Az ismert melegbár, a Pulse Club elleni támadást az FBI terrorakcióként kezeli. Hasonlóan nyilatkozott Jerry Demings, a megyei seriff is. A támadó nem helyi volt, és még csak nem is floridai, bár személyazonosságát még nem állapították meg.

Az orlandói rendőrség szerint több mint 50 halálos áldozata van a lövöldözésnek, és legalább 53 sebesültje. Közülük sokan életveszélyes állapotban vannak – mondta a polgármester, Buddy Dyer. A legtöbb sebesültet a közeli kórházi központba szállították, az ismerősök és a rokonok is csak igazoltatás után mehetnek be az épületbe.

Amikor a merénylő lövöldözni kezdett, a szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit. A támadó a tűzharc után elkezdte kivégezni a túszokat. A rendőrségi kommandó reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték. A lövöldöző egy rendőrt is eltalált, őt a kevlarból készült sisakja mentette meg – írta a Twitteren az orlandói rendőrség. A kommandósok körülbelül 30 embert menekítettek ki a klubból.