hirdetés

Az ukrajnai Brovari városában, Kijev közelében lezuhant helikopter balesetben  eddig 18 fő halt meg, köztük az ukrán belügyminiszter,  eddig 29 sérültről tudni, akik közül 15 gyermek. A helikopter egy  közeli óvoda mellett csapódott be, hatalmas pusztítást végezve.  A tragédia okának feltárására eljárás indult. A terrorcselekmény lehetőségét sem zárják az ukrán nyomozók, szerintük gyanús ez a baleset.

Nyilvánosságra került egy felvétel, amin valószínűleg az a Super Puma helikopter látható, amely lezuhant Brovari városában. A felvételen jól látszik, hogy a sűrű köd miatt a helikopter alacsonyan repült. Az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozva Jurij Ignat elmondta, hogy még korai lenne a helikopter-szerencsétlenség okairól beszélni, de jelenleg egy olyan szakemberekből álló bizottság felállításán dolgoznak, amely ki fogja vizsgálni, hogy mi okozhatta a tragédiát.

A baleset helyszínén tartott rendőrségi tájékoztatón felhívást intéztek azokhoz, akik szemtanúi voltak a szerencsétlenségnek, hogy jelentkezzenek a hatóságoknál – jelentette Anton Gerascsenko kormánytanácsadó.

„Minden állampolgárt, aki rendelkezik a szükséges információkkal, arra kérünk, hogy lépjen kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel. Minden részlet fontos lehet” – írta közzé Gerascsenko a Telegramon.

Az egyik szemtanú, aki állítólag annak az óvodának az óvónője volt, amely mellett a helikopter lezuhant, egy helyi hírügynökségnek adott interjújában leírta, mit látott:

Hatalmas villanás volt, előtte hangokat hallottunk a levegőből, aztán a villanás után egy robbanást hallottunk. Lefeküdtünk a földre, majd gyorsan átmentünk egy óvóhelyre. Robbanást hallottunk, és menedéket kerestünk.

Brovary Ukrajna fővárosától, Kijevtől keletre található, annak agglomerációs zónájához tartozik, mintegy 109 ezer lakossal.

A Suspilne állami műsorszolgáltató a rendőrség tisztviselőit idézve arról számolt be, hogy a halottak közül kilencen a helikopter fedélzetén voltak, és az áldozatok között vannak az ukrán belügyminisztérium tisztviselői is. Egyes médiaforrások arról számolnak be, hogy a halottak között van Gyenyisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter és első helyettese, Jevhen Jenin is, valamint a minisztérium államtitkára, Jurij Lubkovics is.

Kijev kormányzója, Olekszij Kuleba korábbi jelentése szerint a helyszínen sérültek vannak, és a baleset idején gyermekek tartózkodtak az óvodában.

Kijlo Timosenko elnöki tanácsadó közölte, hogy a mentőalakulatok a helyszínen vannak. Irina Prjanisnikova, a kijevi régió rendőrségének szóvivője szerint a baleset miatt az óvoda közelében tűz ütött ki − írta meg a Kárpáthír.

Ihor Klimenko, Ukrajna nemzeti rendőrségének vezetője megerősítette: „A repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: a miniszter, az első miniszterhelyettes és az államtitkár.”

Összesen 16 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. Közülük 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. A 22 áldozat kórházban van, köztük 10 gyermek. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik. A helyszín vizsgálata folyamatban van – írta a rendőrség vezetője.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy ukrán kiadványra hivatkozva arról írt, három gyermek is meghalt a helyszínen. A legutolsó jelentések arról írnak: 18-an haltak meg, 29 sérültről tudni, köztük 15 gyermek van.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a Kijev környéki Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálat feladatait látta el.

Sajnos ez történt az Állami Mentőszolgálat helikopterével, amely éppen a feladatát végezte. Jelenleg Ukrajna-szerte van bizonyos számú ilyen helikopter, amelyek az ország védelmében látnak el feladatokat – mondta Ignat, és megjegyezte, hogy részleteket az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat közöl.

A szolgálat későbbi, hivatalos közleménye szerint az EC-225 típusú Super Puma helikopter szerda délelőtt 8 óra 20 perckor zuhant le egy óvoda környékén, amelyben emiatt tűz ütött ki. A baleset következtében egy tizennégy emeletes lakóépület ablakai és három autó is megrongálódott. A óvoda épületében keletkezett tüzet először 500 négyzetméteres területre korlátozták majd végül 9 óra 28 perckor eloltották.

„A helikopter fedélzetén kilenc ember utazott: a Belügyminiszérium hat tagja, köztük a minisztérium vezetősége, valamint az állami katasztrófavédelem 3 munkatársa. A vészhelyzet elhárításán összesen 127 ember és 30 jármű vesz részt, a katasztrófavédelmi szolgálat pszichológusai is a helyszínen vannak” – olvasható a katasztrófavédelem Telegram-bejegyzésében.

A rossz látási viszonyok is szerepet játszhattak a legalább 18 ember halálát okozó helikopterszerencsétlenségben – mondta Peter Zalmajev az al-Dzsazírának.

Az eset azonban nagyon gyanús, nem zárnám ki, hogy az Orosz Föderáció terrorcselekménye lehetett – mondta az Eurasia Democracy Initiative elemzője. Zalmajev szerint a helikopterpilóták az időjárási viszonyoktól függetlenül ismerik a területet, ahol repülnek, és a lehetséges akadályokkal is tisztában vannak.

Időbe telik a ma reggeli baleset okainak kivizsgálása, még várnunk kell, amíg kiderül, hogy pontosan mi történt – közölte az ukrán légierő szóvivője. A baleset kivizsgálására állami bizottságot hoznak létre; s bizottságban légügyi szakértők is részt vesznek majd – idézi a helyi média a szóvivőt. A szóvivő elmondta: „A bizottság ki fogja vizsgálni az okokat. Ez nem 1-2 napot fog igénybe venni. Egy repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása időbe telik” – írja a BBC.

„Túl korai lenne még a helikopterbaleset okáról beszélni” – jelentette ki Kijlo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője a Brovariban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak. Megerősítette, hogy Denisz Monasztrszkij belügyminiszter munkájával kapcsolatosan repült, a feltételezések szerint a frontra tartott. Korábban Timosenko azt mondta, hogy a helikopteren utazó tisztviselők egy háborús övezetbe tartottak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megindította az eljárást a szerencsétlenség okainak feltárására. Három alapvető verziót vizsgálnak:
a repülési szabályok megsértését, műszaki meghibásodást és szándékos cselekményt.

A tragédia hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon fejezte ki részvétét a balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzése szerint arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna Nemzeti Rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik.
Gyenisz, Jevhen, Jurij, a Belügyminisztérium csapata… Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!– fogalmazott az ukrán elnök.

Az ukrán belügyminiszter, Gyenisz Monasztirszkij, aki a szerdai helikopter-balesetben meghalt, „hihetetlenül aktív” volt a háborúban – közölte Deborah Haynes, a Sky News biztonsági és védelmi szerkesztője. Szerinte a baleset „igazán sokkoló fejlemény”, és a teljes körű invázió óta ez az első alkalom, hogy a kormány egy minisztere meghalt.

Novák Katalin is részvétét fejezte ki

„Őszinte részvétemet fejezem ki a Brovariban történt tragikus helikopterbalesetben elhunyt áldozatok családtagjainak” – írta Twitter-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren reagált a ma reggeli tragédiára.
Tragédia sújtja a háborút vívó Ukrajna szívét. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak, és az egész országnak a Brovarinál történt helikopterbaleset után. Önökkel együtt gyászolunk − írta.

Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnök lerótta kegyeletét a szerda reggel történt halálos helikopter-szerencsétlenségben elhunytak előtt. A kormányfő őszinte fejezte ki az áldozatok családjainak, és „nagy veszteségnek” nevezte a balesetet.

Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke részvétét fejezte ki az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij halálát okozó helikopter-baleset miatt. Ahogy fogalmazott, ez „újabb tragikus emlékeztetés arra, hogy Ukrajna hihetetlenül súlyos árat fizet az Oroszország elleni szabadságharcban”.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. „Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt” – írta a belga politikus a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála. Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői halálát okozó légikatasztrófa hírét.