hirdetés

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban ismeretlen fegyveresek támadták meg. Tizenegy ember meghalt, két rendőr is áldozatul esett. Öten életveszélyesen megsérültek. A magazin legutóbb az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjéről al-Bagdadiról publikált karikatúrát, amit még a Twitter oldalukon is közzétettek.

terrortamadas Parizsban

 

Egy újságíró is meghalt a tizenegy ember életét követelő rajtaütésben. Tíz ember megsebesült, öten közülük válságos állapotban vannak. A szemtanúk egy közeli épületből nézték végig a történteket. Elmondásuk szerint két, fekete csuklyás férfi lépett az épületbe Kalasnyikov gépkarabélyokkal, majd lövéseket lehetett hallani. A támadók ezt követően két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről. A gépfegyveresek a dzsihadista harcosok tipikus öltözékét viselték, fekete gyakorlót viseltek bézs színű övvel, hevederrel. Az AFP  francia hírügynökség rendőrségi forrásból úgy tudja “Megbosszuljuk a prófétát!” felkiáltással törtek be az épületbe, az egyik dolgozónak azt mondták a támadók: “Mond meg a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida műve volt!”

Francois Hollande elnök személyesen keresi fel a támadás helyszínét Párizs keleti részében. 2011 novemberében gyújtóbombát is dobtak már a Charlie Hebdo szerkesztőségére, válaszul arra, hogy a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Korábban az újság főszerkesztőjének lefejezését is előrevetítették egyes iszlamista honlapokon.