hirdetés

„Magányos farkas”, vagyis magányos terrorista merényletének kísérletétől tart a Vatikán biztonsági szolgálata, emiatt tovább erősítették az egyházfőt eddig is védő biztonsági intézkedéseket. Az Iszlám Állam fegyveresei többször megfenyegették már a pápát, ezért is aggodalom kíséri a november 28-30 közötti törökországi látogatását . II.János Pál pápa merénylője pedig – aki 2010-ben szabadult – a napokban kérvényezte, hogy találkozhasson Ferenc pápával Törökországban.

Augusztus óta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveresei többször is megfenyegették a keresztényeket, a pápát és Róma városát. Az IÁ egyik októberi videofelvételén a Szent Péter tér közepén álló obeliszk látható, rajta – fotómontázzsal – a dzsihadisták zászlajával.

A Vatikánban senki sem felejtette el, hogyan nyitott tüzet Ali Agca török terrorista II. János Pálra 1981. májusában a Szent Péter téren tartott audiencián. a merényletben, amelynek indítékát máig homály fedi, egyes feltételezések szerint az akkori szovjet és bolgár titkosszolgálatnak is köze lehetett az akcióhoz. Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján, egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el. 2010-ben szabadlábra helyezték. „Már találkoztam egy pápával, teljesen normális, hogy vele (Ferenc pápával) is találkozzak” – írta közleményében a most 56 éves Agca.

A vatikáni biztonságiak most is mindenekelőtt szabadtéri támadástól tartanak. A Corriere della Sera értesülései szerint a Vatikánban nem zárják ki, hogy a merénylők távirányított drónnal is próbálkozhatnának a Szent Péter téren.

Aggodalom kíséri Ferenc pápa november 28-30. közötti törökországi látogatását is. Bár ott Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a helyi hatóságok feladata lesz az egyházfő biztonságának garantálása, sajtóértesülések szerint a vatikáni biztonsági szolgálat emberei már Törökországban vannak – akárcsak minden pápai út esetében.

A pápa biztonságát felügyelők feladatát maga Ferenc pápa nehezíti meg, akit még arra sem tudtak rávenni, hogy páncélozott gépjárművet használjon. Köztudott, hogy Ferenc pápa minden biztonsági korlátozást nehezen visel el, és nem hajlandó lemondani szokásairól – elsősorban arról, hogy közel menjen az emberekhez a legnagyobb tömegben is.

A pápa elvetette a biztonságiak tanácsolta költözködés lehetőségét is. A Vatikánban ugyanis túl érzékeny célpontnak tartják a pápai állam kapuihoz közeli, kevéssé védett Szent Márta Házat, melynek menzájára kívülről szállítják az ételt is. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem hajlandó a Vatikán belsejében álló apostoli paloták pápai lakosztályába költözni.