hirdetés

Terroristákat fogtak. Ráadásul ikreket. Finnországban már előzetesbe helyeztek két terrorizmussal gyanúsított migránst, az ikerpár a gyanú szerint az Iszám Államnak gyilkolt.

 finn terroristák

Előzetes letartóztatásba helyezett Finnországban a bíróság egy 23 éves ikerpárt, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaként részt vettek fegyvertelen katonák 2014-es meggyilkolásában Irakban. Meghallgatásukat zárt ajtók mögött tartották Tamperében.

A terrorista ikreket még kedden vették őrizetbe egy menekült-fogadóközpontban. A finn hatóságok szerint az ikerpár látható az IÁ egyik videóján, amely fegyvertelen iraki katonák elleni támadást dokumentál Tikrit közelében, ahol akkor 11 katonát öltek meg.

A finn nyomozóhatóság szóvivője elmondta: büntetőperük áprilisban kezdődhet, s ha bűnösnek találják őket, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, ami Finnországban azt jelenti, hogy 12-15 év múlva kiszabadulhatnak. Nem tudni, hogy a két férfi bűnösnek vagy ártatlannak vallotta-e magát, mert ügyvédeik nem nyilatkozhattak a meghallgatás után. Az ikerpár szeptemberben érkezett Finnországba. A helyi sajtó szerint menekültstátust kértek.

A Finn Külügyi Intézet terrorizmus-szakértője, Teemu Sinkkonen azt valószínűsítette, hogy a két férfi inkább az általuk elkövetett bűnök következményei vagy az IÁ elől menekült Finnországba, és nem azért, hogy „alvó sejtként” később terrorcselekményt hajthassanak végre.