hirdetés

Három marokkói férfit tartóztattak le Madridban kedd hajnalban, hatósági értesülések szerint az Iszlám Állam nevében készültek merényletet elkövetni a spanyol fővárosban.

Madrid

 

A gyanúsítottak régóta éltek Madridban, spanyol iratokkal rendelkeztek. A rendőrség már egy jó ideje megfigyelte őket, telefonbeszélgetéseik, internetes üzenetváltásaik arra utaltak, hogy akármelyik pillanatban elkövethetik a terrorakciót. Azt, hogy pontosan hol és milyen merényletre készültek, nem árulták el a hivatalos szervek.

Jorge Fernández Díaz belügyminiszter a Cadena Ser rádió reggeli műsorában azt mondta, a rendőrök az esetek többségében eddig toborzóhálózatokat számoltak fel, és az őrizetbe vettek az IÁ propagandáját terjesztették vagy segítettek megszervezni a beszervezett személyek utazását Szíriába vagy Irakba, az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre. Ezzel szemben a most letartóztatott férfiak terrorcselekményre készültek, és ez minőségi ugrás – tette hozzá.

A miniszter szerint ez indokolja, hogy továbbra is fenntartsák azt a terrorkészültségi fokozatot, amelyet június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt rendeltek el.

Az európai országok közül Spanyolországban zajlik a legtöbb rendőrakció a feltételezett dzsihádistákkal szemben, idén már több mint 80 embert tartóztattak le az IÁ-mal folytatott együttműködés gyanújával. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok révén eddig 126-an utaztak a konfliktusövezetbe, hogy harcoljanak a dzsihádisták oldalán.