hirdetés

Terrorcselekmény miatt a legmagasabb szintű készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után. Egy meleg bárban két embert agyonlőtt egy radikális iszlamista és további húsz főt súlyosan megsebesített. A vasárnapi Pride felvonulást le is mondták a szervezők a történtek miatt.

 

A hatóságok szerint egy mentális problémákkal is küszködő, iszlamista szélsőséges követte el a terrortámadást, amelyben két ember életét vesztette, és több mint húszan megsebesültek.

A már évekkel ezelőtt a hatóságok látókörébe került merénylő egy melegbárban és környékén lőtt emberekre hajnali 1 óra tájban. Az oslói rendőrség letartóztatta a lövöldözés norvég állampolgárságú, iráni származású gyanúsítottját, akit a rendőrség kisebb bűncselekmények elkövetése miatt ismert már korábbról.

A PST norvég titkosszolgálat “extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a szombati homoszexuálisfelvonulás előtt történt lövöldözést, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a “rendkívüli veszélyt” jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget. A PST ügyvezető igazgatója, Roger Berg elmondta, hogy a civilek segítségével még az éjszaka elfogott gyanúsított egy “radikalizálódott iszlamista”, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik. A kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények miatt a hatóságok előtt már 2015 óta ismert férfi, aki eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan “pánik félelmet akart kelteni a lakosságban” – közölte.

Szemtanúk szerint az elkövető egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés nyomán a klubban, majd az utcán pánik tört ki. A helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

A hatóságok tanácsára a szervezők lefújták a szombatra tervezett homoszexuálisfelvonulást, amely az egyhetes Pride rendezvénysorozat csúcspontja lett volna.

A rendőrség szerint még korai megmondani, hogy kifejezetten a homoszexuálisok voltak-e a támadó célpontjai.

 

( Csákány T.)