hirdetés

Nagy Britania, Belgium, Spanyolország, Svédország, Olaszország és Portugália után már Németországban is azonosították csütörtökön az első majomhímlős esetet, közölte a müncheni Bundeswehr mikrobiológiai intézete. A szakértők szerint pánikra nincs ok a betegség nehezen terjed.

 

A pácienst azt követően vizsgálták meg, hogy bőrelváltozásokat észleltek nála, ami a majomhímlő egyik leggyakoribb tünete.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a Reuters cikke szerint arról beszélt, csak idő kérdése volt, hogy a majomhímlő felüsse a fejét az országban, de a rendelkezésre álló információk alapján a vírus nehezen terjed, és egy esetleges járvány megelőzhető, ha a hatóságok időben lépnek.

Csütörtökön egyébként Anglia, Spanyolország, Svédország, Olaszország és Portugália után Franciaországban és Belgiumban is találtak majomhímlővel fertőzött személyeket Európában. Ez azért is furcsa, mert a betegség Afrikában elterjedtebb és a kontinensünkön felfedezett betegek túlnyomó többsége nem is járt arrafelé a közelmúltban, így a német férfi sem.

A majomhímlőt 1970-ben azonosították először a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Két törzse van, a kongói a súlyosabb, akár 10 százalékos is lehet a halálozási rátája. A másik a nyugat-afrikai törzs, itt a halálozási ráta kevesebb mint egy százalék.

Tünetei nagyon hasonlóak az influenzáéhoz. Előfordulhat láz, fejfájás, izomfájdalom, kimerültség, ugyanakkor a majomhímlő esetén bőrelváltozások, kiütések, fekélyek is keletkezhetnek a testen és a nyirokcsomók is megdagadhatnak.

A betegek teljes gyógyulási ideje jellemzően 2-4 hét.

 

( Nagy A.)