hirdetés

Jó pár magyar is a nyaralás helyett karanténba került Tenerifén, egy szállodakomplexumban. A vesztegzárt egy beteg orvos miatt rendelték el. Pánik nincs egyenlőre. Közel 1000 turista lett így a luxus szálló rabja, akik napoznak, fürdenek, élvezik az életet és nem foglalkoznak azzal, hogy a szobájukban kellene maradniuk. A koronavírus ugyanis a levegőben is terjed.

 

Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén, ahol turisták százait helyezték kedden karanténba egy szállodában a koronavírus miatt. A záralá vett hotelben 1000 turista van és a személyzet, ahonnan se ki se be nem mehet senki . A maszkot viselő rendőrök lezárták a szálloda környékét hermetikusan. A kiváncsiskodó tömeget pedig megpróbálják távozásra bírni.

A helyiek és a turisták is vegyes érzelmekkel fogadták a fejleményeket, egyesek kifejezetten közönyösek, mások inkább aggódnak, pánik azonban egyáltalán nem tapasztalható.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten jelentette be, hogy vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.

A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá.

A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el – közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő.

A spanyol média úgy tudja, hogy a 69 éves férfi egy Lombardiából hat napja érkezett orvos, aki maga jelentkezett orvosi vizsgálatra, miután észlelte a vírusfertőzés tüneteit.

Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak – közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég.
Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt.

Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy “egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk”.

A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint “mintegy ezer vendég van elkülönítve” a szállodában, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az ilyenkor előírt eljárásokat.

Az El País című napilap beszámolója szerint a szálloda egyik beszállítója a nap folyamán gumikesztyűket, szájmaszkokat és ivóvizet vitt a hotelhez.

A helyi egészségügyi hatóságok elrendelték a szálloda vendégeinek és dolgozóinak orvosi vizsgálatát, hogy kiderüljön, bármelyikük fertőzött-e koronavírussal.

María Jesús Montero kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről – tette hozzá a kormány ülést követő sajtótájékoztatóján.

A turisták nemzetiségét hivatalosan nem közölték, a sajtó brit, német és spanyol szállóvendégekről számolt be eddig. A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga.

A tengerparttól 50 méterre található komplexum több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot.