hirdetés

Kisebb diplomáciai konfliktus alakult ki hazánk és Izrael között. Magyarország ugyanis ellenzi, hogy Izrael legyen a decemberi rövid pályás úszó-Eb házigazdája – jelent meg a közel-keleti Chanel10 Tv tudósításában, ami komoly diplomáciai bonyodalmat okozott.

Lausanne, 2015. április 16. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Julio César Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (j) aláírja a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezésérõl szóló megállapodást a svájci Lausanne-ban 2015. április 16-án. Mellettük Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (b) és Cornel Marculescu, a FINA ügyvezetõ igazgatója (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az izraeli tévétársaság anyagát a SwimmingWorld című szaklap is átvette. Az írásból kiderül, hogy – állítólag –a magyar szövetség a feszült közel-keleti helyzet miatt biztonságosabb helyszínre költöztetné a december 2-án rajtoló eseményt. S egyben mindjárt rögtön házigazdának is jelentkezett Magyarország, amire azzal riposztoztak az izraeli rendezők, hogy „a magyarok el akarják lopni tőlünk az Európa-bajnokságot”.

A szervezők egyébként kb. 2,6 millió dollárt, azaz 713 millió forintot fektettek be a netanyai Eb előkészületeibe. Egyébként a Tel-Avivhoz közeli város két éve elkészült új úszókomplexuma adott otthont a 2013-as Maccabi Játékoknak és ott sem volt semmi balhé, vagy egyéb terrorveszély.

Mindenesetre Paolo Barelli, az európai szövetség elnöke arról biztosította Izraelt, hogy nem lesz helyszínmódosítás, ne aggódjanak.

Természetes, hogy mindenki számára fontos a biztonság, de most, a 2017-es világbajnokság előkészületei közepette sem módunk, sem lehetőségünk nem lenne ilyen rövid időn belül egy másik világverseny megrendezésére – reagált az áthelyezéssel kapcsolatos izraeli aggodalmakra Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke.

Már tisztáztuk az ügyet, és Izrael állam budapesti nagykövetével is egyeztettünk, aki garantálta a sportolók biztonságát.

A tisztázott félreértésre alighanem az adhatott okot, hogy tavaly, a junior nyílt vízi vb rendezési jogát a nemzetközi szövetség, a FINA a háborús helyzet miatt elvette az izraeli Eilattól, és Balatonfürednek ítélte.