hirdetés

Elnémult a közrádió, és elsötétült a köztévé, mert nem fizették a rezsit. Nem nem kell megijedni, bár ez itthon is megtörténhetne, de Vanuatun történt. A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetcsoport állami médiájának üzemeltetője nem fizette a számlákat, ezért kikapcsolták a társaságnál az áramot. Nemcsak a helyi hírekről maradtak le a vanuatuiak, hanem a foci-Eb-ről is.

Vanuatu TV

Az új-zélandi rádió és a Pasifik News beszámolója szerint az áramot már múlt héten kikapcsolták a vanuatui közmédiánál, így kénytelenek voltak aggregátort használni. Ez sem volt azonban sokáig működőképes megoldás, mert hétfőre az aggregátor működéséhez szükséges üzemanyag is elfogyott, így teljesen elment az adás. Kedden állítólag újra kaptak áramot. Vanuatun az állami tévét és a rádiót is a VBTC nevű társaság működteti. A rezsivel nem először gyűlt meg a bajuk, már tavaly sem fizették be a számlákat, akkor is elment az áram, igaz, akkor foci-Eb sem volt, na nem mintha a szurkolók lemaradtak volna a saját csapatuk mérkőzéséről, de a sportot szeretik.

Állítólag nemcsak a közmédia gazdálkodására és a számlafizetések elmaradása miatt történt a drasztikus lépés, hanem Vanuatu miniszterelnökének nem tetszett, hogy a műsort nem tudják fogni a szigetcsoport távolabbi részein. A VBTC új elnöke, Jonethy Jerety múlt héten azt ígérte, hogy az állam egész területén elérhetővé teszik a rádió adásait.

A helyieknek fontos a tévéjük, mert onnan értesülnek alapvető időjárási információkról, például arról, ha ciklon közeleg. Az elsötétülés miatt lemaradnak a parlament üléséről, de ami ennél is fontosabb: a futballrajongók nem láthatják a foci-Eb mérkőzéseit.

A tizenkét nagyobb és több mint hatvan kisebb szigetből álló, háromnyelvű Vanuatun több lap is van, de mindössze egy tévétársaság létezik. Magánkézben lévő rádiók sokáig nem voltak, de állítólag lesznek. Az állami kézben lévő VBTC-t 1993-ban alapították, francia segítséggel. A fővárosban, Port Vilában van a stúdiójuk, francia és angol nyelven adnak műsorokat napi pár órában.