hirdetés

A brit Konzervatív Párt valószínűleg megszerezte az önálló kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget, így 2010 után ismételten sikerült győzelmet aratnia legnagyobb ellenfele, a Munkáspárt felett.

 david cameron

David Cameron eddigi miniszterelnök alakíthatja meg Nagy-Britannia következő kormányát is. A választások eredménye a brit közvélemény-kutató szakma súlyos, egyelőre magyarázatra váró kudarcát is jelenti, az előzetes felmérések ugyanis hónapok óta gyakorlatilag azonos támogatottságot jeleztek a Konzervatív Pártnak és a Munkáspártnak.

A még nem végleges választási adatokat elemző szakértők a BBC-nek nyilatkozva 329 fős tory frakciót valószínűsítettek a 650 fős alsóházban, ez 22 fővel lenne több az előző, 2010-es választások után kialakult konzervatív frakció létszámánál.A felülvizsgált prognózis szerint az első számú vetélytárs, a Munkáspárt 233 mandátumot szerezhetett az alsóházban, 25-tel kevesebbet, mint öt éve, és 96-tal kevesebbet, mint a konzervatívok.

A legnagyobb választási katasztrófa azonban a Konzervatív Párttal eddig koalícióban kormányzó Liberális Demokratákat érte: a péntek reggeli előrejelzés nekik mindössze 8 mandátumot jósolt, 49-cel kevesebbet eddigi frakciójuk létszámánál.