hirdetés

Vége, megvan az új elnök két év után. A libanoni parlament államfővé választotta hétfőn Michel Aount, a hadsereg volt parancsnokát, és ezzel véget vetett a  hatalmi vákuumnak. Az extábornokot a síita vallási vezető, Naszrallah és a Hezbollah is támogatta. 
Lebanon's Hizbollah leader Sheikh Hassan Nasrallah (L) shakes hands with compatriot Christian leader Michel Aoun during a news conference in a church in Beirut, Lebanon February 6, 2006. The Chief of Lebanon's Hizbollah joined forces on Monday with Maronite Christian leader Michel Aoun to call for normal diplomatic ties with Syria. REUTERS/Mohamed Azakir - RTR1A3G2A 81 éves, maronita keresztény Aount csak két szavazással sikerült megválasztani, az elsőben nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a másodikban pedig már csak abszolút többség kellett, és 65-en voksoltak rá a Reuters hírügynökség összesítése alapján.

A tábornok megválasztása egy keservesen elért kompromisszum eredménye a fő politikai erők között, amelyek általában azonnal összeütközésbe kerülnek egymással bármilyen ügyben. Haszan Naszrallah, a Hezbollah síita mozgalom szellemi vezetője egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a következő szavazáson parlamenti frakciója felhagy a több mint két éve folytatott bojkottjával, és támogatni fogja Aoun elnökké választását. Néhány nappal korábban pedig Szaad Haríri volt kormányfő jelezte, hogy pártja támogatja a volt főparancsnok jelöltségét a posztra. Michel Szulejman elnöki mandátumának 2014-es lejárta óta ez már a 46. kísérlet volt az új államfő megválasztására.

Libanonnak 2014 májusa óta nem volt elnöke, aminek következtében az országban több alapvető szolgáltatás is súlyos zavart szenved.