hirdetés

Négy ember halálát okozták és közel nyolcvan pácienst csonkítottak meg egy milánói magánklinika orvosai fölösleges melleltávolításokkal, valamint a tüdejük egy részének kioperálásával.

sebészet

 

A szükségtelen műtétek sorozatát évekig végezték a Szent Rita Kórház mellkassebészetének orvosai, csak azért, hogy a páciensek egészségügyi biztosításából több pénzt hívhassanak le.

A milánói rendőrség a klinika 13 orvosát letartóztatta, köztük három sebészt, az 51 éves főorvost, Paolo Brega Massonét tavaly életfogytiglanra ítélték, ezt most egy fellebbviteli bíróság is megerősítette. Egyik asszisztensét, aki első fokon 26 év szabadságvesztést kapott, felmentették, egy másik büntetését 30-ról 25 évre mérsékelték.

A vádlottak a mit sem sejtő pácienseken teljesen szükségtelenül végrehajtott operációkkal 2,5 millió euró, vagyis átszámítva körülbelül 785 millió forint többletjövedelemhez jutottak. Összesen 86 rendbeli súlyos testi sértés miatt ítélték el őket.

A Szent Ritáról elnevezett, az olasz sajtóban horrorklinikaként emlegetett egészségügyi intézményben több nőnek is eltávolították a mellét, holott egy szövettani vizsgálat is elég lett volna. Másoknak tüdejük egy részét operálták ki szükségtelenül.

A hatóságok lehallgatóberendezések segítségével bizonyították rá bűntetteiket a vádlottakra, akik a fölösleges műtétekkel akár 27 ezer eurót is elérő havi fizetéshez jutottak. Az operációkat gyakran a páciens vagy kezelőorvos beleegyezése nélkül végezték el.