hirdetés

Botrány a FIFA közgyűlés elött. Amerikai beindult és rögtön le is tartóztattak Zürichben több korifeusát. A 14 gyanúsított több mint 40 milliárd forintnyi  kenőpénzt fogadott el az elmúlt években az FBI szerint, sőt a szövetségi rendőrök kimondták, hogy a Dél Afrikai Világbajnokság és más világesemény ügyében is súlyos korrupció történt.  Így az orosz világesemény is veszélybe került, erkölcsileg mindenképpen.

Fifa 1

Nyilvánosságra került az amerikai ügyészség teljes vádirata a 14 sportvezető ellen, akik közül többen a FIFA vezetésébe tartoznak. Az amerikai nyomozóhatóság a 14 vád alá helyezett mellett a FIFA más vezetőit is meghallgatná a nyomozás során. A vád szerint a 14 gyanúsított az elmúlt 24 évben 150 millió dollárnyi azaz több mint 40 milliárd forintnyi kenőpénzt fogadott el sportmarketing cégektől, különféle kormányoktól és egyesületektől egyaránt.  Ezek között az egyik legnagyobb summa az a 10 millió dolláros (2,7-2,8 milliárd forintos) kenőpénz, amit Jack Warner, a FIFA korábbi alelnöke kapott a Dél-Afrikai Köztársaság kormányától, azért, hogy Dél-Afrika rendezhesse a 2010-es focivébét. Mikor ez a konkrét vád felmerült Warner ellen, ő azt mondta, ártatlan, és a FIFA dolgai többé nem az ő dolgai.

A 2010-es vébé mellett a 2016-os Cop America rendezésekor és a szövetség legutóbbi elnökválasztásakor is megjelentek a súlyos kenőpénz dollárok, milliókban.

A vádirat szerint a vesztegetési ügyben sportszergyártók is érintettek, de a hírek szerint egyelőre ezekből a cégekből nem vontak vád alá vezetőket. A vádirat szól egy amerikai sportszergyártóról is, amelyik a brazil futballszövetség támogatója, ez pedig jelenleg csak a Nike-ra illik.

Az amerikai ügyészségi sajtótájékoztatón elmondottak szerint ilyen struktúrában fogadták a pénzeket a korrupt tisztviselők:

fifa2

A FIFA svájci székhelye miatt az ügyben területileg is illetékes svájci hatóságok az amerikaitól különálló vizsgálatot indítottak 10 FIFA-tisztségviselő ellen, és ők vizsgálják a 2018-as orosz és a 2022-es katari vébé rendezési jogainak kiosztását is.

Az amerikai hatóságok hónapokkal ezelőtt kezdett vizsgálatba a FIFA ellen, ez jutott most el odáig, hogy szerdán reggel a svájci rendőrök a szervezet több tisztségviselőjét és őrizetbe vették , hogy kiadják őket az Egyesült Államoknak. A FIFA elnökét, Sep Blattert egyelőre elkerülték a nyomozók, de egyes hírek szerint Blatter annyira tart az amerikai letartóztatástól, hogy egy ideje nem is meri betenni a lábát az Egyesült Államokba.