hirdetés

Ennyi volt a karácsony. A szomáliai kormány betiltotta a karácsonyi és újévi ünnepségeket, arra hivatkozva, hogy azoknak „semmi közük az iszlámhoz”. Sheikh Mohamed Kheyrow, a szomáliai vallásügyi minisztérium vezetője a döntés bejelentésekor az állami rádióadón óva intett mindenkit a karácsony megünneplésétől.

szomália

Közölték, hogy a minisztérium értesítette a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat a döntésről, és arra utasította őket, hogy akadályozzák meg a karácsony megünneplését.

Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású, ugyanakkor az évtizedek óta ingatag biztonsági helyzetű országban több ezer külföldi békefenntartó is állomásozik, köztük a többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya katonái is.

Szomália már a harmadik ország, amely az utóbbi napokban a karácsony megünneplésére vonatkozó tiltást jelentette be. Az előző nap a tádzsikisztáni iskolákban tiltották be a karácsony megülését, és Brunei hatóságai is közölték, hogy az idén szigorúan be fogják tartatni a keresztény ünnep tilalmára vonatkozó tavalyi rendelkezést. A délkelet-ázsiai muszlim szultánságban ötéves börtönbüntetés szabható ki a tilalmat megszegőkre.